بخاطر جبران پیامد تغییرات اقلیمی، کشورهای فقیر خواهان دریافت غرامت از کشورهای ثروتمند شدند
رهبران کشورهای فقیر روز سهشنبه از دولتهای ثروتمند و شرکتهای نفتی بخاطر نقششان در گرمایش زمین انتقاد کردند. آنها در نشست اقلیمی شرمالشیخ گفتند که تغییرات اقلیمی به اقتصادشان آسیب رسانده و کشورها و شرکتهای مقصر باید این خسارات را جبران کنند.
دولتهای جزایر کوچک که در معرض طوفانهای شدید بحری و افزایش سطح آب دریا قرار دارند، از شرکتهای نفتی خواستهاند که بخشی از سود شان را در اختیار این کشورها قرار دهند. در عین حال، دولتهای افریقایی خواستار ایجاد یک صندوق مالی بینالمللی شدند تا به این کشورها برای مقابله با پیامدهای تغییرات اقلیمی کمک کند.
دانشمندان و گروههای محیطزیستی میگویند که فعالیتهای صنعتی و مصرف سوختهای فسیلی مانند نفت و گاز در کشورهای پیشرفتهای چون امریکا و چین، در تغییرات اقلیمی نقش اصلی را بازی میکنند.
در همین حال، شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان در سخنرانیاش در کنفرانس اقلیمی در مصر از دولتهای ثروتمند خواست تا برای بلند بردن سطح مقاومت در برابر تاثیرات منفی اقلیمی، به کشورهای نیازمند کمک کنند، نه اینکه قرض بدهند.
در بیستوهفتمین کنفرانس اقلیمی که در شرمالشیخ برگزار میشود، تنش میان کشورهای فقیر که سهم ناچیز در تولید گازهای آلاینده دارند و کشورهای ثروتمند به وجود آمده است. کشورهای فقیر کشورها و شرکتهای ثروتمند جهان را متهم میکنند که توجه کافی به مسائل اقلیمی ندارند و بیشتر دنبال سود هستند.
شهباز شریف گفت که کشورش از سیلابهای اخیر حدود ۳۰ میلیارد دالر خسارت دیده است. او گفت که کشورهای فقیر و متضرر نمیتوانند با پول قرض به مصاف مبارزه با تغییرات اقلیمی بروند.
او گفت: «در کنفرانس پانزدهم که در سال ۲۰۰۹ برگزار شد، پیشنهاد شد که سالانه ۱۰۰ میلیارد دالر [برای اقلیم] اختصاص داده شود. این امر تا هنوز به واقعیت نپیوسته است.»
کشورهای جزیرهای نیز از شرکتهای نفت و گاز که بیشترین سهم را در تولید گازهای مضر دارند و بالاترین سود را به جیب میزنند ،خواستند تا مالیه تولید کاربن را بپردازند.
گاستون براون، نخستوزیر انتیگوا گفت: «شرکتهای نفت و گاز روزانه حدود سه میلیارد دالر سود میکنند. زمانش است که اینها مالیه تولید کاربن بدهند و از آن پول خسارات به وجود آمده جبران شود. آنها سود میبرند، درحالیکه جهان میسوزد.»