تحلیل روزنامه دان؛ متحدان طالبان افغان برای راه اندازی حملات به سوات بازگشته‌اند

دره سوات و ولسوالی‌های اطراف آن، پس از یک آرامش نسبی، شاهد دور جدید حملات طالبان پاکستانی است. طاهرخان، روزنامه‌نگار پاکستانی در مقاله‌اش در روزنامه دان، بازگشت طالبان پاکستانی به این منطقه را نتیجه سیاست دوگانه طالبان افغانستان در قبال پاکستان می‌داند.

این روزنامه‌نگار پاکستانی مذاکرات پنهانی حکومت پاکستان با تحریک طالبان پاکستان را نیز یکی از عوامل جسارت طالبان پاکستان می‌داند. او معتقد است که مذاکرات با طالبان پاکستانی با وساطت طالبان افغانستان هنوز نتیجه‌ای نداده است، زیرا طالبان که اکنون قدرت را در افغانستان در اختیار دارند، در قطع کامل ارتباط‌شان با گروه‌های تروریستی دچار تردید هستند.

دفتر سخنگوی ارتش پاکستان اعتقاد دارد که عاملان حملات اخیر در سوات و ولسوالی‌های اطراف آن از افغانستان برگشته‌ اند. هرچند دره سوات مرز مستقیم با افغانستان ندارد، اما بعضی از مقامات حکومتی استدلال می‌کنند که آن‌ها با عبور از منطقه دیر به سوات آمده‌اند - مسیری که انتقال سلاح از آن به علت حضور گسترده پوسته‌های نظامی ساده نیست.

طاهرخان معتقد است که خود ارتش پاکستان برای نشان دادن حسن نیت به طالبان پاکستان و تشویق آن‌ها برای نشستن به پای میز مذاکره، راه را برای برگشت جنجگویان طالب به سوات باز کرده است.

این نویسنده تظاهرات اخیر در سوات پاکستان را که در آن متعرضین به خاطر حمله به یک موتر مکتب علیه تروریزم و افراط‌گرایی شعار می‌دادند، پیامی به مقامات تصمیم‌گیرنده در امور امنیتی می‌داند. او می‌نویسد که نگرانی مردم تا زمانی کاهش نخواهد یافت که مذاکرات ارتش با تحریک طالبان پاکستان از چشم مردم پوشیده باشد.

در مورد موفقیت طالبان افغانستان در وساطت میان دولت پاکستان و تحریک طالبان پاکستانی، طاهرخان معتقد است که بدلیل گرفتاری طالبان افغانستان در مسائل داخلی، امکان کمی وجود دارد که این میانجیگری نتیجه خاصی داشته باشد.

طاهرخان می‌نویسد که در جریان ملاقاتش با عده‌ای از رهبران طالبان در کابل دریافته است که آنان از این وساطت ناراضی هستند و اختلاف حکومت پاکستان با تحریک طالبان پاکستان را مساله‌ای با ماهیت پیچیده می‌دانند.