نادیه مراد، برنده جایزه نوبل: چشم پوشی از حملات بر هزارهها به جنایات بزرگتر منجر میشود
نادیه مراد، یکی از بازماندگان کشتار وسیع ایزدیهای عراق به دست داعش، هشدار داد که نادیده گرفتن کشتار هدفمند هزارهها خیلی زود به جنایات گسترده منجر خواهد شد. او از حکومتهای جهان خواست که بر اساس کنوانسیون نسلکشی برای پیشگیری از کشتار هزارهها اقدام کنند.
نادیه مراد پس از کشتار و به بردهگی گرفته شدن زنان ایزدی در شمال عراق در سال ۲۰۱۴، سه ماه در اسارت داعش بود و در بازار بردگان به فروش رسید. جنگجویان داعش ۷ عضو خانوادهاش را کشتند.
او بعداً به پاس تلاش هایش برای پایان دادن به استفاده از خشونت و تجاوز جنسی به عنوان سلاح در جنگها، جایزه صلح نوبل را در سال ۲۰۱۸ گرفت.
نادیه مراد با توییت کردن هشتگ «توقف نسلکشی هزارهها» نوشت: «مردم هزاره در افغانستان زیر حمله اند. من بر اساس تجربه خود میگویم که تبعیض، کشتارهای هدفمند و آوارگی به یک چشم زدن جای خود را به جنایتهای گسترده میدهند.»
او افزود کشورهای جهان وظیفه دارند که بر اساس کنوانسیون بین المللی نسلکشی برای جلوگیری از کشتار بیشتر هزارهها در افغانستان اقدام کنند. به گفته مراد، «ما نباید بیش از این تن به بیعملی بدهیم.»
پیش از این، لرد طارق احمد، وزیر مشاور در وزارت خارجه بریتانیا در پارلمان این کشور گفته بود که حکومت بریتانیا در همکاری با سازمانهای دیگر به دنبال ایجاد میکانیزم نظارت و پاسخگویی ناقضان حقوق بشر در افغانستان است.
اما، مراد تاکید دارد که زیرنظر گرفتن وضعیت هزارهها کافی نیست و باید زودتر اقدامات مشخص روی دست گرفته شود.
پس از حمله خونین بر آموزشگاه کاج، کمپاین وسیعی برای جلب توجه حکومتهای جهان به کشتار گسترده هزارههای افغانستان به دست داعش و دیگر گروههای شبه نظامی سنی به راه افتاده است.
کنشگران افغان و خارجی از این حکومتها خواسته اند که این کشتار را به عنوان «نسلکشی» برسمیت شناخته و برای جلوگیری از آن اقدام کنند. اما، تا هنوز مقامات ارشد بین المللی، به خصوص در کشورهای غربی که در یکسال گذشته به طور مرتب نگرانی خود را از وضعیت وخیم حقوق بشر در افغانستان ابراز کرده اند، در مورد کشتار هدفمند هزارهها موضع گیری رسمی نکرده اند.
به همین علت، کلر دالی، نماینده پارلمان اروپا در گفتگو با افغانستان اینترنشنال از بی تفاوتی و چشم پوشی کشورهای جهان از کشتار هزارهها انتقاد کرد.