هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی در غیاب رهبران روسیه، چین و هند

ایلا مرضیه حسینی
ایلا مرضیه حسینی

دکترای روابط بین‌الملل

سه رهبر برجسته جهان در هفتاد و هفتمین نشست سالانه مجمع عمومی شرکت نخواهند کرد. چین، روسیه و هند کشورهایی‌اند که بدون حضور سران و تنها با حضور نمایندگی از این کشور در نشست امسال حضور خواهند یافت.

سخنرانی این افراد طبق اصول سازمان ملل متحد، پس از پایان یافتن سخنرانی رهبران کشورها انجام خواهد شد.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه که عامل اصلی جنگ اوکراین و پیامد های اقتصادی و سیاسی ان بر سراسر جهان شناخته می‌شود، ترجیح داده است در این نشست شرکت نکند و نماینده روسیه به جای او در این مجمع سخنرانی خواهد کرد.

روابط روسیه و بسیاری از کشورهای جهان که از موضع غرب در مخالفت با جنگ اوکراین حمایت می‌کنند،‌پس از حمله نظامی روسیه به اوکراین به تیرگی گراییده است.

نگرانی ها از درگیری جنگ هسته‌ای و استفاده از سلاح نظامی، واکنش‌هایی را به همراه داشته است.

جو بایدن،‌ رئیس‌جمهور امریکا در تازه‌ترین مصاحبه تلوزیونی خود صراحتا آقای پوتین از استفاده سلاح هسته‌ای در اوکراین منع کرد و او را تهدید به واکنش شدید متقابل کرد.

انزوای پوتین از مجامع سیاسی جهان همواره یکی از اهداف جدی حکومت امریکا بوده است.

چین نیز به عنوان یکی از بزرگترین حامیان مالی سازمان ملل، از جمله رهبران غایب خواهد بود. این در حالی است که پس از سفر نانسی پلوسی، رئيس مجلس نمایندگان امریکا به تایوان و تشدید تنش‌ها میان چین و امریکا، این دو قدرت اقتصادی و نظامی رقیب، مکررا یکدیگر را تهدید کرده‌اند.

سفر نانسی پلوسی به تایوان بعد از ۲۵ سال انزوای نسبی تایوان از دستور کار سیاست خارجی امریکا، انجام شد.

چین کاخ سفید را به دخالت در مسایل داخلی خود متهم می‌کند. بیجینگ همچنین به امریکا هشدار داده است که در صورت تداوم حمایت از اوکراین، واکنش شدید نظامی نشان خواهد داد.

رقابت و تنش میان کشور های چین و امریکا موضوعی تازه و محدود به تایوان نیست و در طول سالیان گذشته وجود داشته است. البته این رقابت تا پیش از این عمدتا اقتصادی و محصور به تنش‌های تعرفه های گمرکی بوده است.

غایب بزرگ بعدی مجمع امسال،‌ نرندرا مودی، نخست‌وزیر هند است. او در مراسم خاکسپاری ملکه الیزابت نیز حضور نیافت و غیبت در این دو مراسم حائز اهمیت به نوعی حاکی از تغییر اولویت‌های این کشور است. چرا که این کشور هفته گذشته در نشست شانگهای به همراه روسای جمهور روسیه و چین حاضر شد.

هند یکی از کشور هایی است که در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد بر علیه روسیه رای نداده است و در طول شش ماه گذشته رویکرد بینابین سیاسی اتخاذ کرده است. به نظر می‌رسد آقای مودی در تلاش است تا از چالش‌های فعلی نظام بین‌الملل تا جای ممکن دور بایستد.