سازمان حفاظت از کودکان: طالبان قادرند تنها به ۳۰ درصد از کارمندان وزارت معارف معاش بدهند
عاشقالله مندوزی، سخنگوی سازمان حفاظت از کودکان در افغانستان میگوید که برای جلوگیری از فروپاشی کامل سیستم آموزشی تقریبا ۱۸۷ هزار معلم به حمایت حقوقی نیاز دارند. به گفته او وزارت معارف طالبان در حال حاضر فقط میتواند به ۳۰ درصد از نیروی کار فعلی معاش دهد.
آقای مندوزی به بخش انگلیسی صدای امریکا گفت که این وضعیت نشان دهنده وضعیت نامطمئن زیرساختهای عمومی بدون بودجه انکشافی است.
تخمین زده میشود که برای باز نگه داشتن مدارس دولتی برای میلیونها دانش آموز، پرداخت حقوق و تامین سایر منابع ضروری آموزشی مورد نیاز سالانه به حداقل ۱.۵ میلیارد دالر بودجه نیاز است.
آژانسهای امدادی هشدار میدهند که در میان سیاست جنسیتی طالبان و کمبود بودجه خارجی، بخش آموزش عمومی در افغانستان با خطر سقوط مواجه است.
تمویل کنندگان خارجی از زمانی که طالبان قدرت را در سال گذشته به دست گرفتند، کمکهای مالی انکشافی برای افغانستان از جمله بخش آموزش عمومی را متوقف کردند.
علیرغم فشارهای جامعه بینالمللی برای بازگشایی مکاتب دخترانه طالبان تاکنون به این درخواستها هیچ واکنش مثبتی نشان ندادهاند.
تمویل کنندگانی که از بیست سال گذشته بودجههای انکشافی در افغانستان را تامین کردهاند به شدت با سیاستهای آموزشی طالبان، به ویژه با بسته شدن مکاتب متوسطه برای دختران مخالف هستند.
سازمان ملل میگوید که سیستم آموزشی افغانستان به دلیل چندین دهه درگیریهای مسلحانه مستمر ویران شده است و تقریباً ۴ میلیون کودک افغان در حال حاضر از تحصیل محروم هستند.
در اوایل سال جاری میلادی، صندوق کودکان سازمان ملل متحد برای حمایت سیستم آموزش عامه افغانستان به معلمان افغان حقوق پرداخت کرد اما پس از آن که طالبان تعهد خود را مبنی بر بازگشایی مدارس متوسطه برای دختران در ماه مارس زیر پا گذاشتند، این کمکها متوقف شدند.
این آژانس حمایت از کودکان سازمان ملل اخیرا در گزارشی اعلام کرد که افغانستان ۵.۴ میلیارد دالر را به دلیل متوقف کردن دختران از تحصیل در سطح متوسط از دست خواهد داد.
این نهاد هشدار داد که طالبان با جلوگیری از به پایان رساندن تحصیلات و ورود زنان جوان به بازار کار، جمعیت شاغل آینده را کاهش میدهد.
در همین حال با وجود کمبود بودجه شدید در بخش آموزش عمومی طالبان بسیاری از مکاتب را به مدارس دینی تبدیل کردهاند و یا مدارس دینی جدیدی را از سال گذشته تاسیس کردهاند.
با وجود محدودیتهای فزاینده طالبان، برخی از دانشآموزان در افغانستان در حال یافتن راههایی برای ادامه تحصیل هستند.
براساس گزارشی از سوی تلگراف، حدود ۳۰۰ مکتب مخفی در افغانستان فعال هستند که به هزاران دختر آموزش میدهند.