مذاکرات چهارجانبه برای صادرات غلات اوکراین با پیشرفت همراه بود

مذاکرات چهارجانبه اوکراین، سازمان ملل، ترکیه و روسیه به منظور از سرگیری صادرات غلات اوکراین از طریق دریای سیاه با پیشرفت همراه بوده است. خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه در پایان این مذاکرات در استانبول گفت که هفته آینده توافق‌نامه‌ای نیز به منظور رفع انسداد صدور غلات امضا خواهد شد.

او گفت که انقره از تامین امنیت محموله‌های حمل و نقل اطمینان حاصل خواهد کرد و طرفین به طور مشترک محموله‌های غلات در بنادر را بررسی خواهند کرد. اما آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد گفت که قبل از امضای توافق به کار بیشتری نیاز است.

گوترش به خبرنگاران در نیویارک گفت: «ما شاهد یک گام مهم و رو به جلو بوده ایم.» اما افزود: «هنوز هم به حسن نیت و تعهدات زیادی از سوی همه طرف‌ها نیاز داریم.»

به گزارش رویترز، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین نیز با ابراز خوشبینی از مذاکرات، گفت: «هیئت اوکراینی به من گزارش داد که پیشرفت‌هایی در مذاکرات وجود دارد. در روزهای آینده ما در مورد جزئیات با دبیر کل سازمان ملل به توافق خواهیم رسید.»

ترکیه و اوکراین می‌گویند که یک مرکز هماهنگی مشترک با روسیه و سازمان ملل تشکیل خواهند داد.

آندری یرماک، رئیس دفتر زلنسکی در توییتر گفت: «وظیفه این استاد نظارت و هماهنگی کلی از دریانوردی مصون در دریای سیاه خواهد بود.»

روسیه تاکنون در این باره اظهار نظر نکرده است.

روسیه تامین‌کننده عمده گندم در جهان و صادرکننده بزرگ کود کیمیایی است و اوکراین نیز تولیدکننده مهم جواری و روغن آفتاب‌پرست است.

رویترز گزارش می‌دهد که امضای توافقی برای رفع انسداد صادرات غلات به امنیت غذایی جهان به ویژه در میان کشورهای در حال توسعه و ثبات بازارها ضروری است.

اوکراین و غرب، روسیه را به تشدید بحران جهانی غذا و دامن زدن به تورم از طریق پیچیده‌تر کردن تلاش‌ها برای تامین غلات به کشورهای فقیرتر متهم کرده‌اند.

مسکو اما اوکراین را مقصر دانسته و این کشور را به امتناع از برداشتن مین‌های اطراف خط ساحلی خود متهم کرده است. اوکراین برای دفاع از خود در مقابل حملات روسیه دست به این کار زده است اما روسیه می‌گوید که این ماین‌گذاری تهدیدی برای کشتیرانی است.

خبرگزاری اینترفاکس روسیه به نقل از پیوتر ایلیچف، رئیس بخش سازمان‌های بین‌المللی در وزارت خارجه روسیه گفت که این کشور می‌خواهد کشتی‌های غلات را خودش کنترول و بازرسی کند تا مطمین شود که اسلحه در کشتی‌های باربری به اوکراین قاچاق نمی‌شود.

اما پیش از اعلام پیشرفت در مذاکرات، دیپلمات‌ها گفتند که روسیه موافقت کرده که حین حرکت محموله‌‎ها آتش‌بس کند و ترکیه نیز با حمایت سازمان ملل، کشتی‌ها را بازرسی می‌کند تا نگرانی روسیه از قاچاق سلاح رفع شود.