زنان تجارتپیشه: تجارت صنایع دستی در ولایت بامیان در حال از بین رفتن است
شماری از زنان تجارتپیشه در بامیان در گفتگو با افغانستان اینترنشنال گفتهاند که با وضع محدودیتها از سوی طالبان رشد صنایع دستی در این ولایت به حد چشمگیری کاهش یافته. به گفته آنان، با وضعیت فعلی تجارت صنایع دستی در ولایت بامیان در حال از بین رفتن است.
یکی از این زنان تجارتپیشه با نام مستعار مرضیه میگوید که از سال ۲۰۰۶ بدین سو او تجارت صنایع دستی را در بامیان راهاندازی کرده بود و طی سالهای گذشته توانسته بود که نه تنها برای خودش کسب درآمد خوبی داشته باشد، بلکه میتوانست هر سال به ۵۰ تا ۷۰ زن چگونگی تولید و فروش محصولات را آموزش دهد.
به گفته او حالا با از بین رفتن رونق کار صنایع دستی، بسیاری از زنان تجارت پیشه احساس میکنند به بنبست رسیدهاند.
مرضیه میگوید که سال گذشته با وجود تبعات همهگیری کووید در جریان برگزاری نمایشگاه صنایع دستی توانسته بود که حقوق تمام ۱۰۰ زنی که برایش کار میکردند را بدهد، اما در شرایط فعلی که حالا فقط ۲۰ خانم در تولیدی او کار میکنند نمیداند چطور باید معاش آنها را پرداخت کند.
مرضیه گفت قبلا در چندین نمایشگاه بینالمللی اشتراک کرده بود و راه و چاه را برای اینکه چطور به زنان فقیر بامیان کمک کند را آموخته بود اما حالا همه آنچه در طول سالها برایش زحمت کشیده بود به یکباره متوقف شده است.
این زنان در آخرین تلاشها با آمریت تجارت وزارت اطلاعات و فرهنگ تماس گرفتند و از آنها خواستند تا نمایشگاه صنایع دستی را پس از ده ماه و برای اولین بار پس از سقوط دولت پیشین برگزار کنند.
این نمایشگاه به تاریخ ۹ سرطان در نزدیکی بودای ۵۵ متری صلصال برگزار شد، اما عاقله (نام مستعار) که در این نمایشگاه شرکت کرده بود گفت درآمد فروش آنقدر ناچیز بود که حتا هزینه کرایه موتر برای حمل و نقل را هم در نیاورد.
به گفته عاقله، در ولایت محرومی مانند بامیان صنایع دستی یکی از مسائلی بود که میشد با کار و رشد آن برای خیلی از زنان زمینه کار را فراهم کرد، اما حالا این فرصتها دیگر وجود ندارند.
مینا رضایی، عضو اتاق تجارت زنان میگوید که هیئت مدیره این نهاد از کشور خارج شدهاند و حالا طالبان به آنها اجازه نمیدهند حتی از راه دور دخالتی در صنایع دستی بامیان داشته باشند.
به گفته خانم رضایی، با دخالت طالبان در تمامی امور و سایر محدودیتهای وضع شده، دیگر زنان قادر نیستند مانند قبل از امکانات برای توسعه تجارت صنایع دستی بهره ببرند.
کابل در سالهای گذشته همواره در فصول مختلف شاهد برگزاری نمایشگاههای صنایع دستی زنان از ولایات مختلف بود. این نمایشگاهها امکان آن را میدادند تا زنان از ولایات مختلف به پایتخت بیایند تا برای محصولات خود بازاریابی کنند.
یکی از موارد دیگری که تجارت صنایع دستی را آسیب زده، محدودیت سفر شهروندان به خصوص زنان به ولایات است.
طالبان گفتهاند که زنان بدون محرم اجازه سفر ندارند.
بازارچه صنایع دستی بامیان در سالهای گذشته یکی از جاهایی بود که بسیاری از مسافران و جهانگردان به آن سر میزدند، اما حالا به گفته مینا رضایی محدودیتهای وضع شده از سوی طالبان و کاهش بازدیدکنندگان از این ولایت نیز به سودآوری تجارتهای محلی در بامیان ضربه زده است.