مشاور پیشین والی پروان: جبهه مقاومت ملی برای موفقیت باید راه طالبان را در پیش گیرد
مشاور پیشین والی پروان در مطلبی برای نشنال اینترست نوشته اگر جبهه مقاومت ملی میخواهد در برابر طالبان موفق شود، باید بازی خود این گروه را در پیش گیرد. به باور آروین راهی، جبهه مقاومت نخست باید جنگ را تشدید کند، اراضی بیشتری بدست آورد و سپس رابطه خود را با قدرتهای محلی محکم کند.
آقای راهی در این مقاله نوشته است که پس از بازگشت طالبان به قدرت در اگست ۲۰۲۱، تنها گروه مسلح بومی که تلاش کرده است از نظر نظامی در برابر طالبان ایستادگی کند، جبهه مقاومت ملی است که بیشتر در ولایتهای پنجشیر و بغلان مستقر است.
این جبهه که به عنوان یک نیروی چریکی فعالیت میکند، تا هنوز موفقیت قابل توجهی نداشته است. مشاور والی پیشین پروان گفته که اگر این جبهه بخواهد موفق شود یا اقتدار طالبان را به چالش بکشد، باید نسخه بازی خود این گروه را در پیش گیرد.
آروین راهی در این مقاله تاکید کرده است که اگر جبهه مقاومت با موفقیت در برابر طالبان مقاومت کند و دستاورد ملموسی در تصرف اراضی در حد یک ولسوالی داشته باشد، به صورت خودکار حمایت بینالمللی را جلب خواهد کرد و قدرتهای محلی نیز طالبان را رها خواهند کرد.
نویسنده باور دارد که طالبان با زور قدرت را گرفتهاند. در بیست سال گذشته طالبان در خارج از شهرها در برابر امریکا و متحدان ناتو جنگیدند و در شهرها نیز با انجام حملههای انتحاری و انفجاری فضای ترس و وحشت ایجاد کردند.
در کنار دستاوردهای میدان جنگ، طالبان با رشوت دادن، با قدرتهای محلی اتحاد کرد تا زودتر حاکمیت را در دست گیرند.
به باور نویسنده مقاله، تغییر طرفها و اتحادها از ویژگی دایمی افغانستان است. آقای راهی به سقوط حکومت نجیبالله، آخرین رئیسجمهور چپگرای افغانستان اشاره میکند که مجاهدین، معاملات مشابهی با افسران و نظامیان حکومت او انجام دادند.
در مقاله آمده است که برخی یا بسیاریها فکر میکنند که اشرف غنی تصمیم گرفت تا در میدان جنگ مقاومت نکند اما اینطور نبوده است. به باور نویسنده، آقای غنی تمام تلاش خود را کرد که در قدرت بماند.
به گفته مشاور پیشین والی پروان، دلیل واقعی سقوط حکومت پیشین این بود که ارتش ملی افغانستان به مدت دو دهه متکی به حمایت امریکا بود و به تنهایی توانایی مبارزه را نداشت.
آروین راهی افزوده که حالا جبهه مقاومت اگر بخواهد جدی گرفته شود باید از کتابچه راهنمای طالبان پیروی کند.
طالبان در سال ۲۰۰۱ توسط امریکا شکست خورد و واشنگتن مذاکره با این گروه را رد کرد. به گفته آقای راهی طالبان چارهای جز بازگشت به میدان جنگ نداشت و دو دهه جنگید.
تا سال ۲۰۱۹ میزها چرخید و این امریکا بود که میخواست برای خروج خود از افغانستان با طالبان مذاکره کند.