کارمند پیشین استخبارات امریکا: تنش‌ها در بدخشان تاجیکستان باعث مداخله نظامی روسیه خواهد شد

پاول گابل، تحلیلگر پیشین سی‌آی‌ای می‌گوید که تنش‌های اخیر در منطقه بدخشان تاجیکستان پای سربازان روسیه را برای سرکوب شورش‌ها به آنجا خواهد کشاند. زیرا، به گفته او، این شورش‌ها می‌تواند سرآغاز یک جنگ داخلی دیگر در تاجیکستان باشد.

گابل در تحلیلی در سایت تحقیقی جیمز فاوندیشن می‌نگارد که حکومت تاجیکستان از زمان استقلال در کنترول بدخشان موفق نبوده است. وضعیت در چند هفته اخیر در آن منطقه، به رغم چندین عملیات نظامی حکومت، وخیم‌تر شده است.

به گفته او، این شرایط باعث شده که در مسکو و دوشنبه نگرانی از یک جنگ داخلی دیگر در این کشور قوت گیرد.

رئیس جمهور تاجیکستان در نشست چند روز پیش سازمان پیمان همکاری جمعی گفت که روسیه باید آماده یک مداخله دیگر، مانند مورد قزاقستان شود که نیروهای روسی به حکومت این کشور در سرکوب اعتراضات قدرتمند و گسترده داخلی کمک کرد.

وزارت داخله تاجیکستان در ۱۹ می اعلام کرد که ۹ نفر در جریان عملیات «ضدتروریستی» در منطقه بدخشان در شرق این کشور کشته و ۲۴ نفر زخمی شدند.

این عملیات در واقع علیه معترضان اقلیت پامیری در بدخشان صورت گرفت که در اعتراض به تبعیض و سرکوب حکومت بارها دست به مظاهره زده اند. این منطقه پس از استقلال تاجیکستان همیشه شاهد تنش با دوشنبه بوده است.

تحلیلگران روسی با توجه به افزایش ناآرامی‌ها در این منطقه می‌گویند که روسیه با وجود درگیری در اوکراین شاید مایل به اعزام نیرو برای سرکوب معترضان پامیری شود. زیرا، دامنه این اعتراضات می‌تواند به دیگر کشورهای آسیای میانه نیز کشیده شود.

گابل به این نکته اشاره می‌کند که روسیه با انتخاب‌های دشواری رو به رو است و جنگ اوکراین به قدرت عمل این کشور برای کمک به امنیت کشورهای آسیای میانه آسیب زده است.

گابل می نویسد که چین و تاجیکستان نه تنها به طالبان بلکه به اقلیت مذهبی اسماعیلیه، به خصوص کریم آغاخان رهبر این گروه به عنوان یک تهدید می‌بینند. چین بیشتر از هر کشوری از نفوذ معنوی این رهبر شاخص مذهبی نگران است.

او اعتقاد دارد که مداخله روسیه به سایر مردم تاجیکستان نشان خواهد داد که حکومت امام علی رحمان توان نظامی لازم برای کنترول اوضاع را ندارد و این باعث خواهد شد که برخی از گروه‌ها به ستیزه جویان اسلامگرای مقیم در افغانستان رجوع کنند. به گفته گابل، این سناریو سرآغاز ناآرامی های گسترده داخلی در این کشور خواهد بود که یکبار جنگ داخلی را در دهه نود میلادی پشت سر گذراند.