"تنها جرمشان این بود که پنجشیری هستند"؛طالبان میگویند آمار تسلیمشدگان به ۲۵۰ نفر میرسد
سخنگوی طالبان در پنجشیر میگوید ۲۵۰ نفر از "نیروهای مخالف" که به کوهها متواری شده بودند با سلاح دست داشتهشان به این گروه تسلیم شدهاند. منابع محلی از پنجشیر اما با رد ادعای طالبان میگویند افرادی که طالبان به اتهام عضویت در جبهه مقاومت بازداشت کردند، همه غیرنظامی بودهاند.
منابع محلی گفتهاند مردم پنجشیر با آغاز جنگ در هفته گذشته و رعب و وحشتی که از شکنجه طالبان در این ولایت ایجاد شده بود، مجبور شدند خانهشان را ترک کنند و به کوهها متواری شوند.
به گفته منابع، هنگامی این افراد میخواستند به خانههایشان برگردند، از سوی طالبان به اتهام عضویت در جبهه مقاومت بازداشت شدند.
"بازداشت به جرم پنجشیری بودن"
منابع میگویند تنها دلیل بازداشت این افراد این است که آنها "پنجشیری و تاجیک" هستند.
شماری از فعالان جامعه مدنی طالبان را به راهاندازی جنگ قومی در افغانستان متهم میکنند.
در یکی از نوارهایی که از جریان بازداشتها در پنجشیر از سوی طالبان در شبکههای اجتماعی منتشر شده، دیده میشود که یک عضو طالبان با اشاره به افراد بازداشت شده، میپرسد: "اینها کیها هستند؟" سپس عضو دیگر طالبان پاسخ میدهد: "آنها پنجشیریها هستند."
ابوبکر صدیق، سخنگوی طالبان در پنجشیر به تازهگی با ارسال ویدیویی به افغانستان اینترنشنال گفته است آمار افراد بازداشت شده به بیش از ۲۵۰ نفر میرسد.
طالبان این افراد را به برهم زدن امنیت پنجشیر و "بغاوت در برابر امارت اسلامی" متهم میکنند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان سهشنبه شب نوار ویدیویی را در توییتر منتشر کرد که در آن دیده میشد قطاری از مردان ولایت پنجشیر از سوی اعضای گروه طالبان به اتهام عضویت در جبهه مقاومت ملی بازداشت شدهاند.
منابع محلی اما تأکید میکنند که افراد بازداشت شده نقشی در نبرد علیه طالبان نداشتهاند.
ولایتهای پنجشیر، بغلان و تخار در روزهای گذشته شاهد درگیری نیروهای جبهه مقاومت و طالبان بوده است. در این درگیریها به هر دو طرف آسیب رسیده است.
با اوج گیری نبردها در پنجشیر و اندراب، گروههای نظامی طالبان به شمول حاجی مالی خان، معاون وزیر دفاع طالبان به پنجشیر سفر کرده است.
پس از فروکش کردن نبردها گزارشهایی منتشر شد که نشان میداد طالبان به کشتار، دستگیری گسترده و شکنجه غیرنظامیان در این مناطق دست زدهاند.
شماری از فعالان حقوق بشر پیش از این گفته بودند رفتار طالبان در پنجشیر، بغلان و تخار مصداق جنایت جنگی است.
شهرزاد اکبر، رئیس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در توییترش نوشته است: "بازداشت، کشتار و شکنجه افراد ملکی در "حکومتداری" طالبان قاعده است نه استثنا."
به گفته خانم اکبر "این تاکتیکهای بیرحمانه" طالبان، میتواند جرایم جنگی محسوب شود.
او افزود که "براساس حقوق بشردوستانه بینالمللی، تشویق، ترویج، مجاز دانستن یا عدم پیشگیری از قتلهای هدفمند افراد ملکی، بازداشتهای فراقانونی و شکنجه مظنونین، مسئولیت قانونی و جنایی برای رهبری طالبان به ویژه رهبری نیروهای امنیتی این گروه ایجاد میکند."
در همین حال، نصیراحمد فایق، نماینده افغانستان در سازمان ملل نیز از "گزارشهای وحشتناک از کشتار غیرنظامیان به ویژه اقوام تاجیک توسط جنگجویان طالب در ولایتهای پنجشیر، تخار و اندراب" ابراز نگرانی کرده است.
نماینده افغانستان در سازمان ملل تصریح کرده که این قتلها مصداق جنایات جنگی و نقض قوانین بینالمللی حقوق بشر است.