آیا روسیه در جنگ اوکراین از سلاح اتمی استفاده خواهد کرد؟

در آغاز حمله روسیه به اوکراین، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه به طور غیر مستقیم احتمال حمله هسته‌ای به هر کشوری که در درگیری مداخله کند، مطرح کرد. رویترز با بررسی نظرات تحلیل‌گران و دیپلمات‌های غربی می‌گوید دور از احتمال است که پوتین واقعا از سلاح‌های هسته‌ای استفاده کند.

مقامات روس چندین بار در مواضع رسمی تهدید کرده‌اند که در صورت مداخله نظامی امریکا و متحدانش، از سلاح‌های هسته‌ای استفاده خواهند کرد.

کارشناسان و دیپلمات‌های غربی می گویند که هدف اصلی تهدیدهای روسیه از حمله هسته‌ای بازدارندگی واشنگتن و متحدانش در ناتو از دخالت مستقیم در جنگ بوده است.

از طرفی دیگر، استفاده از سلاح هسته‌ای در اوکراین می‌تواند سربازان روسیه را به خطر بیندازد و ضربه رادیواکتیو را به خود روسیه وارد کند.

واشنگتن تاکنون هیچ اقدامی که نشان‌دهنده آماده‌ بودن نیروهای روسیه باشد، گزارش نداده است.

هم‌چنین نشانه‌ای از تغییر وضعیت هسته‌ای نیروهای روسی مشاهده نشده است.

با این حال کارشناسان و مقامات غربی هشدار دادند که این امکان نیز وجود دارد که پوتین در صورت احساس خطر در اوکراین یا ورود ناتو به جنگ از سلاح‌های هسته‌ای استفاده کند.

در حالی که کشورهای غربی از زمان حمله به اوکراین تسلیحات و کمک‌های زیادی را به اوکراین تخصیص داده‌اند، بایدن سال گذشته گفت که قرار دادن نیروهای آمریکایی در اوکراین گزینه روی میز نیست.

از قرار معلوم، ایالات متحده و متحدانش هیچ تمایلی برای وارد شدن به یک جنگ تیراندازی متعارف با روسیه ندارند، چه رسد به انجام کاری که ممکن است جرقه تبادل هسته‌ای را ایجاد کند.

گیدیان رز، سردبیر سابق مجله فارن افرز گفت: از سال ۱۹۴۵ هر رهبر یک قدرت هسته‌ای، استفاده از سلاح‌های هسته‌ای در جنگ را به دلایلی رد کرده است.

او می‌گوید:«پوتین از این قاعده مستثنی نخواهد بود. او نه از روی قلب نرم، بلکه از روی محاسبه عمل می‌کند. او می‌‌داند که انتقام‌جویی و رسوایی جهانی را به دنبال خواهد داشت، بدون این که هیچ نقطه مثبت استراتژیکی آن را توجیه کند.»

داریل کیمبال از انجمن کنترل اسلحه گفت: ایالات متحده و ناتو باید با نیروی نظامی، سیاسی و دیپلماتیک متعارف تلاش کنند تا روسیه را بیشتر منزوی کنند و به دنبال پایان دادن به درگیری بدون تشدید جنگ هسته‌ای همه جانبه باشند.

ناتو ممکن است به دنبال طراحی مجدد سپر موشک های بالستیک ساخت ایالات متحده در پولند و رومانی باشد تا در آینده راکت های روسیه را ساقط کند.

ناتو مدت‌هاست که گفته است هدف طراحی فعلی مقابله با موشک‌های ایران، سوریه و بازیگران یاغی در خاورمیانه است.

هنوز مشخص نیست که آیا حمله روسیه ممکن است سایر کشورهای هسته‌ای مانند هند و پاکستان را بیشتر به استفاده از چنین سلاح هایی سوق دهد یا خیر. کارشناسان می‌گویند اگر استفاده از سلاح هسته‌یی با محکومیت جهانی رو به رو شود، می تواند شانس استفاده دیگران از سلاح‌های هسته‌ای را کاهش دهد.