یک داکتر زایشگاه ملالی: در نبود دارو و امکانات اولیه پزشکی احساس درماندگی میکنیم
داکتر ملالی صبوری، متخصص نسایی ولادی زایشگاه ملالی به افغانستان اینترنشنال میگوید: "نبود دارو و امکانات پزشکی باعث شده تا پرسونل صحی این شفاخانه احساس سرخوردگی و درماندگی کنند." او میگوید در شفاخانهها دیگر حتی امکانات اولیهای مثل دستکش باقی مانده است.
به دنبال تصرف افغانستان توسط طالبان در ماه اگست پارسال که باعث متوقف شدن کمکهای مالی جامعه جهانی شد، نظام صحی این کشور در آستانه فروپاشی قرار گرفته و اقتصاد متکی به کمکهای جهانی در حال بحران قرار داد.
داکتر ملالی میگوید: "قبلاً ۹۵ درصد دوای مورد نیاز از طریق موسسات خارجی در اختیار شفاخانه ملالی قرار میگرفت، ولی حالا با بسته شدن بسیاری از موسسات غیرانتفاعی که در بخش صحت فعال بودند، تقریباً هیچ دارویی در این شفاخانه نمانده است."
پیش از این سازمان صحی جهان از عواقب ویرانگر فروپاشی نظام صحی افغانستان هشدار داده بود.
به گفته این پزشک زایشگاه ملالی: "شیتهای تخت پس از هر ۴۰ تا ۵۰ عملیات عملا فرسوده میشوند و باید عوض شوند. او میگوید ما مجبوریم تا بیمار را روی ملحفههای کهنه و پاره مداوا کنیم."
شفاخانه ملالی یکی از بزرگترین مراکز صحی افغانستان به شمار میآید. پیش از این موسسات بینالملی از طریق برگزاری دورههای آموزشی برای ارتقای ظرفیت کارمندان این شفاخانه و بهروزسازی دانش پزشکی نوین به این شفاخانه کمک میکردند.
داکتر ملالی میگوید: "دیگر خبری از برنامههای آموزشی و ارتقای ظرفیت در این شفاخانه نیست."
در شرایط فعلی تنها راه دسترسی به دانش روز پزشکی اطلاعاتی است که پزشکان شفاخانه ملالی از روی سایتهای علمی و اینترنت به دست میآورند.
به گفته داکتر ملالی مهندسانی که قبلاً دستگاههای پزشکی را مرمت و کنترول میکردند، افغانستان را ترک کردهاند و حالا آنها با دستگاههای خراب و فرسوده به حال خود رها شدهاند.
از طرفی بسته شدن مراکز صحی که قبلا خدمات بهداشتی باروری در اختیار زنان قرار میدادند بسته شدهاند و بسیاری از قابلههای افغانستان که قبلا در این مراکز کار میکردند نیز کارشان را از دست دادهاند.
بسیاری از زنان افغان برای دسترسی به زایمان مصوون مجبورند از ولایات به کابل بیایند؛ امری که به گفته داکتر ملالی باعث میشود بسیاری از زنانی که در شرایط آسیبپذیری در هنگام زایمان قرار دارند، جان خود را پیش از رسیدن به شفاخانه از دست بدهند.
پیش از این سازمان غیر انتفاعی اینترسوس نیز هشدار داده بود که اگر اقدامی برای جلوگیری از بدتر شدن سیستم صحی افغانستان صورت نگیرد، آمار مرگ و میر مادران افغانستان تا سال ۲۰۲۵ تا پنجاه درصد افزایش خواهد یافت.