گزارش فارن پالیسی؛افغانستان دو باره تاج ترور را بر سر گذاشته است

فارن پالیسی در گزارشی می‌گوید که با بازگشت طالبان، «دوستان جهادی» این گروه نیز فرصت تهدید کردن امنیت جهان را یافته اند. این نشریه با اشاره به حملات اخیر تروریستی در افغانستان، پیش بینی می‌کند که با خراب شدن وضعیت امنیتی و اقتصادی، میدان عمل گروه‌های تروریستی فراختر می‌شود.

لین اودانل، نویسنده گزارش می‌نویسد که تشدید خشونت‌ها در افغانستان، نگرانی از تبدیل شدن مجدد این کشور به مرکز تروریزم و بی‌ثباتی در جنوب و آسیای مرکزی را بیشتر کرده است. همین اکنون، ۲۰ گروه تروریستی مانند القاعده، داعش، جنبش اسلامی ازبیکستان، جنبش اسلامی ترکستان شرقی، تحریک طالبان پاکستان و لشکر طیبه در افغانستان حضور دارند.

به نقل از یک کارشناس امنیتی در این گزارش آمده است که «ضعف‌های طالبان در اداره کشور فرصت عالی را برای فعالیت گروه‌های تروریستی در افغانستان به وجود آورده است.»

نویسنده می‌گوید که فروپاشی اقتصاد، ایجاد خلا در نظم و امنیت بار دیگر افغانستان را می‌تواند به مرکز فعالیت‌های تروریستی تبدیل کند. به قول او، «افزایش خشونت‌ها از سوی گروه‌های ضد طالبان و حملات انتحاری بر هزاره‌ها نشان می‌دهد که [طالبان] اسلامیست در حال از دست دادن کنترول اوضاع است.»

اودانل در بخش دیگری از گزارش خود نشان می‌دهد که چطور گروه‌های تروریستی، امنیت آسیای میانه را تهدید می‌کنند. چنانچه، «داعش برای بی‌ثبات کردن کشورهای آسیای میانه با جنبش اسلامی ازبیکستان همدست شده است.»

داعش این هفته با انتشار ویدیویی اعلام کرد که ۱۰ راکت کاتیوشا را به سوی خاک ازبیکستان شلیک کرده است که به گفته منابع محلی احتمالا از حیرتان فیر شده است. با این که حکومت ازبیکستان پرتاب راکت به خاک خود را رد کرد، اما یک ویدیو نشان می‌داد که ده‌ها چرخبال‌ ارتش ازبیکستان برفرار مرز دو کشور مانور می‌دهند.

اودانل می‌نویسد که اختلافات و چنددستگی طالبان باعث شده است که این گروه از برخورد با سایر گروه‌های ستیزه‌جوی اسلامی مانند تحریک طالبان پاکستان اجتناب می‌ورزد. این موضوع موجب خشم و انتقاد آشکار و نهان همسایگان افغانستان مانند چین و پاکستان شده است که از روابط و شیوه برخورد طالبان با گروه‌های تروریستی مخالف این کشور به هیچ وجه خشنود نیستند.

طالبان از یکسو خواهان روابط خوب سیاسی و تجاری با کشورهای همسایه اند و از سوی دیگر به دلایل ایدیولوژیک و امنیتی به سرکوب و اخراج گروه‌های تروریستی دست نمی‌زنند.

به هر حال، تهدید گروه‌های تروریستی در افغانستان می‌تواند باعث نزدیکی هرچه بیشتر کشورهای آسیای میانه به روسیه شود که از این منظر، نویسنده تصور می‌کند که شاید فعالیت‌های داعش و جنبش اسلامی ازبیکستان در افغانستان موجب خوشحالی استراتژیک روسیه گردد.