مقامات اوکراینی و امریکایی به مذاکرات با هیات روسیه در استانبول بدبین اند

گفتگو میان روسیه و اوکراین بر سر برقراری آتش‌بس در حالی روز سه شنبه در استانبول آغاز می‌شود که مقامات اوکراینی و امریکایی نسبت به نتایج آن بدبین هستند. در همین حال، روزنامه فایننشل تایمز به نقل از منابعی می‌نویسد که روسیه از برخی خواسته‌های قبلی خود از اوکراین دست کشیده است.

به گزارش رویترز، هیات اوکراینی برای آغاز مذاکرات به استانبول رسیده است.

وزیر خارجه اوکراین گفته است که حداقل توقع این کشور از این مذاکرات، رسیدگی به بحران بشری در مناطق جنگی است و حد اکثر انتظار آن، برقراری آتش بس میان نیروهای دو کشور است. دمیترو کولیبا تاکید کرد که آنها برسر حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین با روس‌ها سازش نمی‌کنند.

با این حال، وزیر داخله اوکراین گفته است که نسبت به دستیابی توافق با روسیه در این دور مذاکرات خوشبین نیست. یک مقام وزارت خارجه امریکا نیز به رویترز گفته است که رئیس جمهور روسیه به نظر نمی‌آید آماده برقراری آتش‌بس در اوکراین باشد.

به رغم این بدبینی، روزنامه فایننشال تایمز به نقل از ۴ مقام آگاه نوشته است که مذاکره‌کنندگان روسی از برخی خواسته‌های قدیمی خود کوتاه آمده اند. از جمله، نمایندگان روسیه گفته اند که اگر اوکراین به یک کشور بیطرف تبدیل شود و عضو هیچ پیمان نظامی نشود، روسیه حاضر است که عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا را بپذیرد.

به گفته این منابع، در پیش‌نویس توافق آتش‌بس تقاضای غیرنظامی شدن اوکراین از سوی روسیه کنار گذاشته شده و مسکو حاضر است که بدل نپیوستن اوکراین به ناتو، همراه با امریکا و بریتانیا به کی‌یف ضمانت‌های امنیتی بدهد. در عین حال، روسیه از اوکراین می‌خواهد که از تولید سلاح هسته‌ای در آینده نیز صرف نظر کند.

دیوید آرخامیا، از سیاستمداران نزدیک به زلنسکی در پارلمان اوکراین و یکی از اعضای هیات مذاکراتی این کشور، به فایننشال تایمز گفت که دو طرف روی ضمانت های امنیتی و پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا به توافقاتی نزدیک شده اند، اما او با لحن هشدارآمیزی گفت که نباید نسبت به یک پیشرفت اساسی در مذاکرات در مرحله فعلی زیاد خوشبین بود.

در این مورد یک مقام دیگر اوکراینی نیز به این روزنامه گفته است که نگرانی کی‌یف از مواضع و خواسته‌های متناقض مسکو است که به گفته او هر روز تغییر می‌کند. به همین خاطر، مقامات غربی با بدبینی می‌گویند که روسیه از مذاکرات برای وقت کشی و تجدید توان نیروهای خود در اوکراین استفاده می‌کند.