تعطیلی مکاتب دخترانه؛ امریکا دیدارهای برنامهریزی شده با طالبان در دوحه را لغو کرد
وزارت خارجه امریکا میگوید دیدارهای برنامهریزی شده در دوحه با نمایندگان طالبان را به دلیل خودداری این گروه از بازگشت همه دختران به مکاتب لغو کردهاست. این وزارت تصمیم طالبان را نقض "ناامیدکننده و غیرقابل توضیح" تعهدات این گروه در قبال مردم افغانستان و جامعه جهانی خوانده است.
در بیانیه سخنگوی وزارت خارجه امریکا آمده است: "ما برخی از تعاملات خود از جمله جلسات برنامه ریزی شده در دوحه را لغو کرده و به صراحت اعلام کردهایم که این تصمیم (تعطیلی مکاتب دختران) را نقطه عطفی بالقوه در تعامل خود میدانیم."
یک منبع دیپلماتیک با اشاره به سفر امیرخان متقی گفت: "جت قطری که قرار بود هیات همراه متقی در کابل را ببرد، نیامده است."
وزارت خارجه قطر، که قرار بود میزبان این گفتگوها باشد، به درخواست خبرگزاری رویترز برای اظهار نظر در این مورد پاسخ نداده است.
اجندای دیدارهای دوحه
سه منبع آگاه به رویترز گفتند که رشته دیدارها میان امریکا و مقامهای اداره طالبان قرار بود در حاشیه نشستی در پایتخت قطر در روزهای شنبه و یکشنبه برگزار شود.
این منابع افزودند که در برخی از جلسات قرار بود نمایندگان سازمان ملل و بانک جهانی نیز حضور داشته باشند.
سخنگوی وزارت خارجه طالبان تایید کرد که یک هیات طالبان به شمول امیرخان متقی، سرپرست این وزارت در انتظار سفر به دوحه بوده است.
قرار بود در نشستهای دوحه در مورد کمکهای اقتصادی به افغانستان و همچنین استقلال بانک مرکزی افغانستان و چاپ بانکنوتهای پول افغانی گفتگو شود.
آزاد کردن پول نقد و صدها میلیون دالر پولی که در حال حاضر در صندوق امانی بانک جهانی نگهداری میشود و قرار است برای بخش آموزش افغانستان اختصاص داده شود، در اجندای این گفتگوها بوده است.
پیامدهای تصمیم طالبان
لغو گفتگوهای دوحه اولین نشانه مشخصی است که نشان میدهد تحرکات اخیر طالبان در زمینه حقوق بشر و تشکیل حکومت همه شمول میتواند مستقیما بر تمایل جامعه بینالمللی برای کمک به این گروه تأثیر بگذارد. برخی از رهبران طالبان هنوز در فهرست تحریم امریکا قرار دارند.
در همان حال، لغو این دیدارها نشان میدهد که حکومت طالبان در دسترسی به کمکهای خارجی و آزاد کردن میلیاردها دالر پول افغانستان با چالش جدی رو بروست.
قرار است نشست بزرگ اهداکنندگان کمکهای بشردوستانه در ماه جاری به میزبانی بریتانیا برگزار شود تا برای افغانستان ۴.۴ میلیارد دالر کمک جمعآوری کند.
به نظر میرسد تصمیم تازه طالبان باعث خواهد شد بسیاری کشورهای که تمایل به کمک نشان داده بودند، پایشان را عقب بکشند.
پیشتر، وزیران خارجه زن هفده کشور از جمله آلمان، بریتانیا، آسترالیا و کانادا گفتند: "گستره و وسعت مشارکت کشورهای ما در افغانستان فراتر از کمک های بشردوستانه، با دستاوردها در این زمینه (آموزش دختران) مرتبط خواهد بود."
گریم اسمیت، مشاور ارشد گروه بینالمللی بحران، درباره تصمیم طالبان گفت: "آنها قطعاً به پای خود شلیک میکنند."
طالبان روز چهارشنبه از تعهد قبلی خود مبنی بر باز کردن تمام مکاتب به روی دختران عقب نشینی کردند و گفتند که این مکاتب تا اطلاع ثانی تعطیل خواهند ماند.