باز نشدن مکاتب دخترانه؛ یوناما ابراز تاسف کرد و دیدهبان حقوق بشر آنرا «ظالمانه» خواند
ممانعت طالبان از بازگشایی مکاتب ثانویه دختران در افغانستان واکنشهایی زیادی در پی داشته است. دیدهبان حقوق بشر وعدهخلافی طالبان را "شدیداً ظالمانه" خوانده است. عفو بینالملل نگرانی عمیق ابراز کرده و یوناما نیز با ابراز تاسف از این تصمیم، خواستار توضیحات از سوی طالبان شده است.
وزارت معارف طالبان با نشر یک اعلامیه رسمی به تاریخ اول حمل از بازگشایی تمامی مکاتب دختران و پسران در سوم حمل خبر داد، اما دو روز بعد خلاف این وعده دستور داد که «هرگاه مطابق شریعت، رسم و رواج و فرهنگ افغانی لباس مکتب طرح شود، مکاتب متذکره با حکم رهبری امارت اسلامی آغاز خواهد شد.»
به گزارش خبرگزاری باختر، این وزارت با نشر اعلامیهای گفته است که مکاتب دخترانه "تا اطلاع ثانوی تعطیل است."
این تصمیم طالبان با واکنشهای زیادی مواجه شده است.
هدر بار، معاون دیدهبان حقوق بشر میگوید: «اعلامیههای طالبان اغلب با اقدامات آنان بسیار متفاوت است. تا زمانی که شواهد عینی برای بازشدن مکاتب دخترانه نباشد، هیچکس نباید باور کند که طالبان ممنوعیت تحصیل دختران مکاتب متوسطه را برداشتهاند.»
او در توییتی با نشر اعلامیه وزارت طالبان مبنی بر بازگشایی تمامی مکاتب نوشته است: «طالبان دو روز قبل وعده بازگشایی مکاتب به شمول مکاتب دخترانه را دادند. بسیار ظالمانه است که ظرف دو روز خلاف این وعده عمل میشود.»
سازمان ملل متحد در افغانستان نیز در توییتی از «تمدید بیشتر ممنوعیت دانشآموزان دختر بالای صنف ششم برای بازگشت به مکاتب ابراز تأسف میکند.»
دبرا لاینز، نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل در افغانستان از طالبان خواسته تا در باره این تصمیمشان توضیحات ارایه کنند.
در همین حال مته نودسن، معاون نمایندهٔ ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان نوشته است که خبر تعلیق بازگشایی مکاتب دخترانه «بسیار ناراحتکننده» است. او گفته است که دسترسی مساویانه به آموزش برای پسران و دختران باید تضمین شود.
عفو بینالملل نیز گفته است که «به شدت نگران خبر تغییر تصمیم طالبان برای بازگشایی مکاتب دختران است.»
در همین حال، یان مککری، شارژدافیر سفارت امریکا در افغانستان از تصمیم طالبان برای تعلیق بازگشایی مکاتب دخترانه ابرازی نگرانی کرده است. او در توییتی نوشته است «من از گزارشهای متعدد مبنی بر این که طالبان به دختران بالای صنف شش اجازه برگشت به مکتب را نمیدهند، عمیقاً نگران هستم. این بسیار ناامیدکننده است و با بسیاری از تضمینها و اظهارات طالبان در تناقض است. همه جوانان افغانستان مستحق آموزش هستند.»
میرویس بلخی، وزیر پیشین معارف افغانستان نیز این تصمیم طالبان را نکوهش کرده است. او میگوید: «ممانعت تعلیم دختران عناد با حکم الهی است.»
به گفته آقای بلخی، لباس، فضای تعلیمی و محتوای درسی معارف افغانستان براساس اصول دین و فرهنگ مردم افغانستان است.
با آن که دختران دانشآموز امروز انتظار بازشدن مکاتبشان را داشتند، اما وقتی به آنان گفته شد که تا «اطلاع ثانی مکاتب بسته خواهد ماند» همه با ناامیدی به خانههایشان برگشتند.
یکی از دختران دانشآموز، در حالی که میگرید در مصاحبه با طلوعنیوز میگوید: «چه باید بگویم؟ ما هم بشر و انسان استیم. چرا باید به مکتب نرویم؟»
او میگوید که ۱۸۶ روز شده به مکتب نرفته است و شنیدن خبر تعیلق بازگشایی مکاتب برایش دشوار است. او میپرسد که «تا به کی به مکتب نرویم؟»
پرسشی که تاکنون پاسخ روشن دریافت نکرده است.