گروه بین‌المللی بحران: پاکستان با انتخاب‌های دشوار در روابط با طالبان روبه‌روست

گروه بین‌المللی بحران می‌گوید پاکستان سعی دارد از نتیجه ناخواسته جنگ افغانستان بیشترین سود را ببرد. این گروه می‌گوید اسلام‌آباد سالها از طالبان حمایت کرد اما ترجیح می‌داد قدرت را از طریق پیوستن به حکومتی بدست گیرد که شناسایی بین‌المللی و حمایت مالی بیرونی را با خود داشته باشد.

گروه بین‌المللی بحران در تازه‌ترین گزارش خود می‌گوید اما طالبان متحد قدیمی پاکستان قدرت را با زور قبضه کرد، مخالفان سیاسی را تبعید و دولت‌های غربی را که دولت افغانستان را سرپا نگه می‌داشتند ناراضی کرد.

این در حالی است که به گفته گروه بین‌المللی بحران حکومت طالبان فاقد شناسایی بین‌المللی و منافع اقتصادی و دیپلوماتیک تابع آن است.

این گروه در گزارش خود می‌گوید اسلام‌آباد شاید روابط خود را با حاکمان جدید کابل قطع نکند و از این رابطه به دقت برای سوق دادن طالبان به سوی دادن تعهداتی به جامعه جهانی از جمله احترام به حقوق اساسی بشر، مبارزه با تروریزم استفاده کند. تعهداتی که به گفته این گروه شاید باعث جلب حمایت جهانی و جلوگیری از وقوع فاجعه بشری بیشتر در افغانستان شود.

در این گزارش آمده است که پاکستان بر خلاف دوره اول حاکمیت طالبان در دهه ۱۹۹۰ که رژیم این گروه را به‌رسمیت شناخت، این بار هنوز برای شناسایی آن پا پیش نگذاشته است.

گروه بین‌المللی بحران می‌گوید اسلام آباد می‌داند که اقدام یک‌جانبه این کشور در شناسایی طالبان روابط این کشور با قدرت‌های غربی از جمله ایالات متحده را خراب می‌کند. در همان حال این را هم می‌داند که شناسایی این کشور هیچ دردی از انزاوای سیاسی و اقتصادی طالبان را دوا نمی‌کند.

با این حال، به نوشته گروه بین‌المللی بحران، پاکستان از راه‌های دیگر در سطح بین‌المللی برای طالبان کار می‌کند. از ملاقات‌های دوجانبه گرفته تا نشست‌های چند جانبه، اسلام‎‌آباد از قدرت‌های بیرونی به خصوص ایالات متحده و متحدان غربی آن می‌خواهد وارد تعامل با طالبان شوند، تحریم‌های اقتصادی را بردارند و به رژیم کابل کمک‌های بشردوستانه و اقتصادی فراهم کنند.

طبق این گزارش، سیاستگذاران پاکستان هشدار می‎‌دهند که ادامه تحریم‌ها و توقف کمک‌های دونرها به سقوط اقتصادی کامل افغانستان خواهد انجامید و بحران موجود انسانی در این کشور را بیش پیش از تشدید خواهد کرد.

آنها اصرار دارند که احتمال زیاد دارد که غرب رفتار طالبان را از طریق مشوق‌ها تغییر دهند تا تنبیه این گروه.

گروه بین‌المللی بحران می‌گوید آنها استدلال می کنند که راهکار "هویج به جای چماق"، مقامات طالبان را تشویق به انتخاب یک حکومت فراگیر، احترام به حقوق بشر، از جمله زنان و دختران و پایبندی به تعهدات ضد تروریزم خواهد کرد.

با این حال، بدون انجام این تعهدات از سوی طالبان نزدیکی روابط با طالبان فشار غرب بر اسلام‌آباد افزایش خواهد داد.

روابط سردتر با آمریکا با توجه به وزن واشنگتن در موسسات مالی بین‌المللی، مانند بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول، که پاکستان برای حمایت از اقتصاد در حال فروپاشی خود به آنها وابسته است، می‌تواند به‌ویژه سخت‌تر شود.

نویسنده این تحلیل می‌نویسد که اسلام آباد همچنین نگران پیامدهای فرامرزی بحران های اقتصادی و دیپلماتیک افغانستان است اما با این وجود حاضر نیست متحدین افغان خود را تنها بگذارد.

گروه بین‌المللی بحران نوشته است که پاکستان هنوز امیدوار است که ورود طالبان به عرصه قدرت، از منافع اسلام‌آباد در افغانستان محافظت کند.