پیام طالبان به امریکا: ملت بزرگی هستید باید قلب بزرگی داشته باشید، با ما رابطه برقرار کنید
وزیر خارجه طالبان امریکا را ملت عالی و بزرگی خطاب کرده و از این کشور خواسته است با طالبان رابطه برقرار کند. امیرخان متقی به اسوشیتدپرس گفته است که امریکا باید به اندازه کافی بردباری و قلب بزرگی داشته باشد که به اختلافها پایان داده و فاصله میان دو کشور را کوتاهتر کند.
وزیر خارجه طالبان همچنین در اظهاراتی که یک عقبگرد از موضع قبلی این گروه توصیف شده، به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفته است که طالبان در اصول با کار زنان و آموزش دختران مشکلی ندارد.
امیرخان متقی گفت که حکومت طالبان بهدنبال رابطه با تمام کشورهاست و هیچ مشکلی با امریکا ندارد.
آقای متقی از واشنگتن و سایر حکومتها خواست حدود ده میلیارد دالر مسدود شده افغانستان را آزاد کنند.
وزیر خارجه طالبان در این مصاحبه که روز یکشنبه در دفتر کارش در کابل انجام شد افزود که تحریم افغانستان هیچ سودی نخواهد داشت.
او گفت: "بیثبات کردن افغانستان یا یک افغانستان ضعیف به نفع هیچ کسی نیست."
آقای متقی ضمن اذعان به نگرانی جامعه جهانی بابت وضع محدودیتهای طالبان بر آموزش دختران و کار زنان گفت که در بسیاری مناطق افغانستان دختران صنف هفت تا دوازده به مکتب میروند.
مقامهای طالبان میگویند روی یک نظام آموزش غیرمختلط در مکاتب و همینطور محیط کار جداگانه برای زنان کار میکنند.
طالبان در دوره اول حاکمیتشان از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱، دروازه مکاتب را بر روی دختران بسته بودند، حق کار را از زنان گرفتند، فعالیتهای سرگرمی از جمله ورزش را بند کردند و هر از گاهی در ملاء عام فردی را دار میزدند، اقداماتی که جهان را تکان داد.
اکنون امیرخان متقی میگوید آنها نسبت به ۲۰ سال پیش تغییر کردهاند.
وزیر خارجه طالبان گفت: "ما در امور حکومتداری و سیاست و تعامل با ملت و جهان پیشرفت کردهایم. با گذشت هر روز تجربه بیشتری بهدست میآوریم و پیشرفت بیشتری خواهیم داشت."
این مقام ارشد طالبان همچنین گفت که در زیر حاکمیت جدید این گروه در ۱۰ ولایت از ۳۴ ولایت افغانستان دختران تا صنف ۱۲ درس میخوانند، مکاتب و دانشگاههای خصوصی بدون هیچ محدودیتی باز اند و ۱۰۰ درصد کارمندان بخش صحی به کارشان برگشتهاند.
آقای متقی گفت: "این نشان میدهد که ما در اصول با مشارکت زنان مشکلی نداریم."
اتهام کشتار هدفمند ماموران امنیتی پیشین
وزیر خارجه طالبان در بخش دیگری از مصاحبه خود با اسوشیتدپرس ادعا کرد که طالبان مخالفانش را هدف قرار نمیدهد بلکه با اعلام عفو عمومی، یک چتر محافظتی در کشور ایجاد کرده است.
او افزود که رهبران حکومت پیشین بدون ترس در کابل زندگی میکنند هرچند اکثریتشان از افغانستان گریختهاند.
چند هفته پیش دیدهبان حقوق بشر گزارش داد که طالبان بیش از ۱۰۰ پولیس و مقام استخباراتی حکومت پیشین را در چهار ولایت افغانستان کشته یا سر به نیست کرده است.
اما آقای متقی حکومت سابق را متهم کرد که پس از بهدست گرفتن قدرت در سال ۲۰۰۱ دست به حملات انتقامجویانه علیه طالبان زده است.
او گفت که صدها نفر ناپدید یا کشته شدند و هزاران نفر مجبور شدند به کوهها فرار کنند.
آقای متقی در ارتباط با فرار دهها هزار نفر از افغانسان میگوید که فقر و رویای زندگی بهتر پای هزاران نفر را در اواسط ماه آگست به میدان هوایی کابل کشاند تا به امریکا بروند، نه ترس از طالبان.
او گفت که طالبان در روزهای اول حکومتشان مرتکب اشتباه شدند، اما کار برای اصلاحات بیشتر جریان دارد.
القاعده در افغانستان
آقای متقی در بخش دیگری از این مصاحبه، اظهارات جنرال فرنک مککنزی، فرمانده مرکزی امریکا، سنتکام در باره رشد دوباره القاعده در افغانستان را رد کرد.
این در حالی است که به عنوان بخشی از توافق صلح امریکا و طالبان که در ماه فبروری ۲۰۲۰ امضا شد، طالبان متعهد شده است که روابطه خود با القاعده را قطع کند و به گروههای تروریستی در افغانستان پناه ندهد.
این مقام ارشد طالبان به اسوشیتدپرس گفت طالبان پای تعهداتش ایستاد و به نیروهای امریکایی و ناتو در آخرین مرحله خروجشان از افغانستان در اواخر اگست حمله نکرد.
او افزود: "متاسفانه همیشه اتهاماتی علیه امارت اسلامی افغانستان وجود دارد اما شواهدی ارایه نمیشود. اگر مککنزی مدرکی دارد باید ارایه کند. با اطمینان میگویم که این یک اتهام بیاساس است."
آقای متقی درباره رویارویی طالبان و داعش هم گفت که افراد طالبان در هفتههای اخیر دست بالا را پیدا کردهاند و در یک ماه گذشته حمله بزرگی داعش انجام نداده است. با این حال او گفت که نمیتواند تصور کند طالبان در مبارزه با داعش با امریکا همکاری کند.
سرپرست وزارت خارجه طالبان ابراز امیدواری کرد که "به مرور زمان سیاست امریکا آرام آرام نسبت به افغانستان تغییر کند."
امیرخان متقی گفت: "حرف آخر من به امریکا این است: شما یک ملت عالی و بزرگ هستید و باید به اندازه کافی بردباری و قلب بزرگ داشته باشید که بتوانید یک رویکرد مبتنی بر قانون و مقررات بینالمللی نسبت به افغانستان در پیش گیرید، به اختلافات پایان دهید، فاصله میان ما را کوتاهتر کنید و یک رابطه خوب با افغانستان برگزینید".