تظاهرات گسترده بلوچ‌ها در پاکستان؛ «مقاومت مردمی در برابر دولت نظامی»

بیش از سه هفته است که جوامع بلوچ در شهر بندری گوادر پاکستان تظاهرات گسترده برگزار کرده‌اند. افراسیاب ختک، عضو پیشین مجلس سنای پاکستان در صفحه رسمی تویترش نوشته است: «اعتراض مسالمت‌آمیز گسترده در گوادر در چند هفته گذشته، در حال تبدیل شدن به یک مقاومت مردمی است.»

به گفته آقای ختک مردم بلوچ حکومت انحصاری، سرکوب‌گر و نظامی را رد می‌کنند.

او گفته تنها راه پیش رو مذاکره با ملی‌گرایان بلوچ است و عملیات نظامی در برابر تظاهرات، راه حل نیست.
مجله دیپلمات نوشته است معترضان بزرگراه‌های اصلی اتصال گوادر به کراچی، پرجمعیت‌ترین شهر پاکستان را بسته‌اند. دولت پاکستان نیز برای کنترول وضعیت، ۵۵۰۰ پلیس ضد شورش را در گوادر مستقر کرده است.
معترضان خواستار آب آشامیدنی سالم، دسترسی بی‌وقفه به دریا برای ماهی‌گیری و ممنوعیت صید ترال در اعماق دریا هستند.
تظاهرات و تحصن دوام‌دار نشان می‌دهد که وضعیت در گوادر خوب نیست. مردم به خیابان‌ها آمده‌اند تا خشم خود را نسبت به دولت پاکستان نشان دهند.
گوادر، یک شهر بندری پر گرد و غبار کوچک در خط ساحلی دریای عرب در ولایت بلوچستان است که در جنوب غربی این کشور موقعیت دارد.
پس از اعلام دهلیز اقتصادی چین و پاکستان (CPEC) در سال ۲۰۱۵، گوادر در رسانه‌های پاکستانی، به عنوان دروازه ورود پاکستان به دوره جدیدی از سرمایه‌گذاری‌های چین مطرح شد. جایی که سرنوشت پاکستان و منطقه را تغییر خواهد داد، اما آنچه بعداً اتفاق افتاد، برعکس این ادعا بود.
جامعه محلی بلوچ با وجود هجوم میلیاردها دالر سرمایه چین، هنوز به امکانات اولیه زندگی مثل آب، برق دسترسی ندارند. موج سرمایه‌گذاری‌ها به جای افزایش جمعیت محلی، نتیجه معکوس داشته است: در پی کار توسعه، مردم محلی منابع معیشت خود را از دست داده‌اند. بسیاری، به ویژه ماهی‌گیران، بیکار شده‌اند.
معترضان می‌گویند شش سال پیش مقامات پاکستانی و چینی به آنها قول داده بودند که گوادر به زودی به یک کلان شهر مدرن و درخشان، شبیه به دبی تبدیل خواهد شد. اما با گذشت شش سال، مردم فقیرتر از پیش شده‌اند.