توصیه‌نامه رهبر طالبان؛ نگرانی ملا هبت‌الله از به‌خطر افتادن ایمان مهاجران افغان در غرب

اسماعیل شهامت
اسماعیل شهامت

افغانستان اینترنشنال

ملا هبت‌الله، رهبر طالبان با صدور آنچه رهنمودی برای والیان خوانده شده، گفته است افغان‌هایی که به "بهانه مشکلات سیاسی یا اقتصادی" کشورشان را ترک می‌کنند برای کسب اقامت به "اسلام و نظام اسلامی" تهمت می‌زنند.

رهبر طالبان در این توصیه‌نامه نگرانی‌اش را از به خطر افتادن ایمان خانواده‌های افغان ابراز کرده است.

ملا هبت‌الله که خود را از انظار عمومی پنهان کرده به والی‌های افغانستان توصیه کرده با همکاری علما افرادی را که قصد مسافرت دارند ار رفتن منصرف کنند.

در حدود چهار ماهی که طالبان قدرت را در افغانستان قبضه کرده است، صدها هزار نفر به خصوص نسل جوان و تحصیل کرده، این کشور را ترک کرده و هزاران نفر روزانه به‌دنبال پاسپورت‌اند تا راهی برای خروج از کشور پیدا کنند.

این در حالی‌است که بر اساس گزارش‌ها روزانه تا پنج هزار نفر به صورت قاچاق از مرزهای غربی افغانستان، به خصوص نیمروز وارد ایران می‌شوند. مرزهای سپین بولدک و تورخم نیز وضعیت مشابهی دارند.

در کنار جو خفقان و سرکوب‌گرانه‌ای که طالبان به‌وجود آورده، فقر و بیکاری روز افزون بسیاری خانواده‌ها را وادار به ترک کشورشان کرده است.

اما در آنچه رهنمودی برای والی‌ها خوانده شده، ملا هبت‌الله آخندزاده می‌گوید عقاید، اخلاق و ارزش‌های معنوی افرادی که خارج می‌روند با خطر مواجه می‌شود.

رهبر طالبان به خصوص به مهاجرت خانواده‌ها و زنان اشاره کرده که "به کشورهای غربی می‌روند و در آنجا با مسایل امنیتی و اخلاقی مواجه می‌شوند.

ملا هبت‌الله با بر شمردن شماری دیگر از مشکلات مهاجرت برای افغان‌ها گفته که آن‌ها "در مسیر راه و کمپ‌ها با حالات بدی مواجه می‌شوند، که سبب ناراحتی اقارب و هر افغان می‌شود."

رهبر طالبان افزوده که به‌جای اینکه "لیاقت مسلکی" بسیاری از آن‌ها برای رفاه و پیشرفت کشور خرج شود، در خارج صرف کارهای عادی و حتی "کارهای حقیر" می‌شود.

ظاهرا اشاره عالی‌ترین مقام طالبان به مهاجرت گروهی هزاران کارمند و نیروی با تجربه‌ای است که در طول بیست سال گذشته رشد کردند و بخش بزرگ از سرمایه کاری افغانستان را تشکیل می‌دادند.

در جریان عملیات تخلیه در کابل بیش از یکصد هزار نفر از همکاران سابق نیروها و سازمان‌های خارجی، خبرنگاران، فعالان حقوق بشر و چهر‌ه‌های برجسته نظامی و ملکی افغانستان را ترک کردند.

در حال حاضر نیز برخی کشورها برنامه خروج کارمندان محلی‌، خانواده‌های شان و افرادی در معرض خطر را از افغانستان ادامه می‌دهند.

ملا هبت‌الله به والی‌ها توصیه کرده که با "همکاری مسوولان ذیربط و علما با آن‌ها دیدارهای مستقیم داشته باشند، مشکلات شان را بشنود و برای یافتن راه‌‌های‌حل آن‌ها را کمک کنند."

این در حالی است که بسیاری از نیروهای تحصیل کرده‌ای که در افغانستان مانده‌اند بیکارند و شمار دیگر برای نجات خود و خانواده‌های‌شان به کارهای شاقه، دست‌فروشی و دیگر فعالیت‌های به گفته ملا هبت‌الله، حقیر روی آورده‌اند.

در همان‌حال، طالبان متهم‌اند که به کشتار هدفمند و سر به نیست کردن افسران و نیروهای امنیتی پیشین و مخالفان‌شان ادامه می‌دهند.

اکنون این پرسش مطرح می‌شود که پس چگونه رهبری این گروه امیدوار است با صدور چنین توصیه‌ای مانع از مهاجرت گسترده افغان‌ها شود.

تا زمانی که طالبان از کشتار هدفمند و سر به نیست کردن کارمندان و ماموران نظامی و ملکی حکومت پیشین و فعالان مدنی، خبرنگاران و مخالفان سیاسی خود دست بر ندارند و همچنین زمینه کار و آموزش را برای زنان و دختران افغان فراهم نکنند، و با تشکیل حکومت همه شمول، جلب حمایت‎‌های بین‌المللی مانع فروپاشی اقتصادی و اجتماعی افغانستان نشوند، بعید به نظر می‌رسد که با صدور چنین توصیه‌نامه‌های بتوانند بر قصد و تلاش افغان‌ها به مهاجرت به منظور یافتن شرایط بهتر برای زندگی مانع مهاجرت گسترده افغان‌ها تاثیری بگذارند.