خط و نشان طالبان برای رسانه‌ها؛ زنان هنرپیشگی نکنند و مجریان زن حجاب اسلامی داشته باشند

طالبان یک فرمان ۸ ماده‌ای پیش روی نمایندگان رسانه‌های تصویری گذاشته‌انند که فعالیت آن‌ها را به برداشت سختگیرانه این گروه از شریعت اسلامی و ارزش‌های جامعه افغانی محدود می‌کند.

ذبیح‌الله مجاهد،‌ معین وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، روز یکشنبه در نشستی با مسوولان رسانه‌های افغانستان به آن‌ها گفت که این گروه در صورتی از رسانه‌ها حمایت می‌کند که "در چارچوب شریعت سلامی و مطابق شریعت اسلامی نشرات کنند."

سخنگوی طالبان گفت رسانه‌ها باید برنامه‌هایی بر اساس راهنمایی‌های دین اسلام و شریعت نشر کنند.

در این نشست همچنین وزیر امر به معروف و نهی از منکر طالبان هشدار داد که برخی رسانه‌ها به گفته او برنامه‌هایی در تضاد با شریعت اسلامی و سنت‌های افغانی نشر می‌کنند.

این در حالی است که از زمان روی کار آمدن طالبان در حدود ۱۰۰ روز گذشته، بسیاری از رسانه‌های غیردولتی افغانستان از کار افتاده یا برنامه‌های تفریحی و سرگرمی خود را به شدت محدود کرده‌اند.

محمد خالد حنفی، وزیر امر به معروف و نهی از منکر طالبان هشدار داد که رسانه‌ها نباید فلم‌های خارجی نشر کنند که به گفته او مخالف ارزش‌های اسلامی و فرهنگ افغانی است.

در پایان این نشست ماموران امر و به معروف و نهی از منکر طالبان اطلاعیه‌ای پیش روی نماینده‌های رسانه‌های‌ گذاشت که فعالیت آن‌ها را محدود به نگاه سختگیرانه این گروه از اسلام و جامعه می‌کند.

این شیوه‌نامه از رسانه‌ها می‌خواهد:

این اطلاعیه شیوه‌نامه از رسانه‌ها می‌خواهد:

  • برنامه‌ها و نمایش‌های تحقیرآمیز نشر نکنند
  • نشرات‌شان خلاف ارزش‌های اسلامی و انسانی نباشد
  • مجریان زن حجاب اسلامی داشته باشند
  • زنان نمایش اجرا نکنند و بازیگری نکنند
  • سریال‌ها یا نمایش‌هایی نشر نکنند که در آن نقش پیامبران و صحابه (یاران پیامبر مسلمانان) تمثل شود.

شرایطی که طالبان برای فعالیت رسانه‌ها وضع کرده، نه تنها بسیار محدودکننده و سختگیرانه است،‌ بلکه مبهم و قابل تفسیر به رای است.

در کنار اینکه برداشت این گروه از شریعت اسلامی،‌ سختگیرانه‌تر از جامعه اسلامی دیگر است، شرط‌های دیگری مانند خودداری از نشر برنامه‌های توهین‌آمیز یا مخالف منافع ملی،‌ گنگ و مبهم است.

این گروه در اطلاعیه خود بر رعایت حجاب اسلامی توسط مجریان زن تاکید کرده، بدون اینکه الگوی حجاب مورد نظر خود را روشن کند.

تنها مورد حجاب مورد تایید طالبان که در سه ماه اخیر به نمایش گذاشته شده، زنان سراسر سیه‌پوش و نقاب‌داری بودند که در اوایل به قدرت رسیدن این گروه،‌ در چند شهر به نفع طالبان و با حمایت آن‌ها تظاهرات کردند و در یک دانشگاه در کابل گردهمایی برگزار کردند.

اگر حجاب مورد نظر وزارت امر و به معروف و نهی از منکر طالبان، چنین پوششی باشد، مجریان زن باید اینگونه در برنامه‌ها ظاهر شوند: