یادداشت دیسپچ بر روایتهای خلیلزاد؛ "مرد طالبان در واشنگتن" راه را برای فروپاشی هموار کرد
رسانه دیسپچ در تحلیلی زلمی خلیلزاد را "مرد طالبان در واشنگتن" خوانده و روایت او از سقوط کابل به دست طالبان را به چالش کشیده است. به گفته این نشریه، دیپلوماسی خادمانه خلیلزاد راه را برای قدرتگیری سریع طالبان هموار کرد و طالبان هیچگاه خواستار راه حل سیاسی نبوده است.
تحلیلگر ارشد این رسانه میگوید که خلیلزاد تلاش میکند تا اشرف غنی را به خاطر شکست «روند سیاسی» صلح مقصر بداند در حالی که «طالبان هرگز هیچ علاقهای به توافق سیاسی نداشته اند» و رهبران این گروه بارها به صراحت گفتند که آنها تا برقراری امارت اسلامی، به جنگ ادامه میدهند.
به گفته این رسانه، طالبان هرگز هدف سیاسی نهایی خود را پنهان نکرد و همواره خود را «امارت اسلامی افغانستان» نامید و خلیلزاد هرگز با استفاده طالبان از این مفهوم، مخالفت نکرد.
علاوه بر این، مذاکرات دو جانبه خلیلزاد با طالبان سبب شد تا اردوی و نیروهای امنیتی افغانستان روحیه خود را از دست بدهند. رفتار خلیلزاد این نشانه را میداد که طالبان به قدرت باز میگردند و این سبب «روحیه زدایی» بسیاری از نیروهای امنیتی افغان شد.
در تحلیل آمده است، هرچند دولت غنی از مذاکرات کنار گذاشته شد اما موظف گردید تا ۵ هزار جنگجوی طالبان را از زندان رها کند. اگرچه طالبان اطمینان داده بودند این افراد از جنگ دور خواهند بود، با آن هم برخی مستقیما به میدان جنگ بازگشتند و دولت افغانستان را ساقط کردند. به گفته نویسنده این تحلیل، «طالبان و القاعده باید سپاسگزار خلیلزاد به خاطر این افزایش قوا» باشند.