مخملباف در پارلمان بریتانیا: به صداهای بیشتری مثل افغانستان اینترنشنال نیاز داریم
محسن مخملباف، فیلمساز سرشناس ایرانی در پارلمان بریتانیا گفت که هنرمندان افغان از طریق افغانستان اینترنشنال و شبکههای دیگر با برنامههای طالبان برای افراطی کردن جامعه مبارزه میکنند. مخملباف گفت افغانستان اینترنشنال ۲۴ ساعت و هفت روز هفته برای افغانستان اطلاع رسانی میکند.
این کارگردان و نویسنده ایرانی که در افغانستان نیز شناخته شده است، روز چهارشنبه در کمیته هنر، رسانه و ورزش پارلمان بریتانیا با اشاره به دموکراسی و آزادی بیان در دوره جمهوریت گفت: افغانستان ۹۷ کانال تلویزیونی داشت، بیشتر از اینجا (لندن). آن دو دهه اوج آزادی بیان بود. اوج دموکراسی بود. به رغم خشونتها، آزادی بیان بهتر از کل خاورمیانه بود.»
مخملباف که برای درخواست کمک از بریتانیا برای خارج کردن هنرمندان از افغانستان در این کمیته صحبت میکرد گفت: «از همین رو، میگویم که نجات این هنرمندان، نجات افراد نیست، نجات ثمره آن دو دهه دموکراسی است. نجات میراث فرهنگی افغانستان است. وقتی آنها اینجا بیایند، صدای مردم بیصدای افغانستان میشوند.»
این فیلمساز شناخته شده ایرانی به نقش افغانستان اینترنشنال، بیبیسی فارسی و آمو در خارج از کشور اشاره کرد و گفت: «افغانستان اینترنشنان یک شبکه تلویزیونی جدید است که دفتر مرکزی اش در لندن است. بیشتر فرهنگیان و هنرمندان با این شبکه همکاری دارند. ۲۴ ساعت و هفت روز هفته برای افغانستان خبر تولید میکند.»
او گفت که این شبکههای تلویزیونی توسط افغانهای که از افغانستان بیرون شدهاند راهاندازی شده و «ما کانالهای بیشتر و صداهای بیشتری نیازداریم».
به گفته مخملباف، هنرمندان و فرهنگیان افغان از طریق این شبکهها درباره آنچه در افغانستان میگذرد اطلاع رسانی میکنند و ارزشهای دموکراسی و آزادی را به مردم آموزش میدهند.
او خطاب به اعضای کمیته هنر و رسانه پارلمان بریتانیا گفت: «تصور کنید امروز کودکان افغانستان تحت سیستم آموزشی خاص طالبان قرار دارند. در نسل بعدی تروریستهای زیادی خواهیم داشت. طالبان تولید تروریست میکنند.»
آقای مخملباف افزود: «اگر میخواهید مردمانی با اندیشه باز در افغانستان داشته باشید، نیاز به همکار در اینجا دارید، ما که در حوزه افغانستان تخصص نداریم. وقتی هنرمندان از افغانستان میآیند میتوانند مردم شان را از طریق رسانههای اجتماعی و کانالهای تلویزیونی آموزش بدهند.»
محسن مخملباف، کارگردان سرشناس ایرانی است که فیلم معروف او به نام «سفر قندهار» جوایز بسیاری را به دست آورد. مجله تایم این فیلم را در سال ۲۰۰۵ به عنوان یکی از صد فیلم برتر تاریخ سینمای جهان انتخاب کرد.
جیمی مولویل، تهیه کننده و نویسنده بریتانیایی نیز در نشست کمیته هنر و رسانه پارلمان بریتانیا گفت آنهایی که به بریتانیا منتقل میشوند، نیاز به یافتن کار یا مسکن ندارند. او افزود: «آنها میخواهند که کشته نشوند، (وقتی) اینجا بیایند، میتوانند کار کنند، میتوانند از طریق تلویزیون افغانستان اینترنشنال، بیبیسی فارسی و دیگر شبکهها تولید محتوا کنند.»
این نویسنده بریتانیایی با اشاره به محدودیت رسانهای که طالبان در افغانستان وضع کرده، گفت جوانان در افغانستان از «طریق این شبکهها ارزشهای فرهنگی شان را میبینند، هرچند از چهار هزار مایل دورتر، اینجا آزادی بیان وجود دارد که آنها (جوانان) از آن برخوردار نیستند.»
کشته شدن هفت هنرمند در افغانستان
مخملباف در نشست کمیته هنر و رسانه پارلمان بریتانیا گفت که پس از بازگشت طالبان بهقدرت در سال ۲۰۲۱، دستکم هفت هنرمند در افغانستان کشته شدهاند. آقای مخملباف گفت که جان صدها هنرمند دیگر نیز در خطر است.
این کارگردان و نویسنده ایرانی گفت که او و دوستانش دو ماه پیش از سقوط کابل در آگست ۲۰۲۱، فهرست ۸۰۰ نفری از هنرمندان و فیلمسازانی را که جان شان در افغانستان در خطر است را تهیه کردند.
مخملباف گفت کمپین او تا کنون ۳۹۸ هنرمند افغان و خانواده آنها را به فرانسه، آلمان و امریکا منتقل کرده اما هنوز ۲۸۳ نفر دیگر از جمله ۹۰ هنرمند با خانوادههای در افغانستان ماندهاند. این فیلمساز ایرانی که با حنا و میثم، دختر و پسر خود در این جلسه حضور یافته بود گفت: «۳۰۱ نفر از هنرمندان و خانوادههایشان به فرانسه منتقل شدهاند. آلمان ۸۰ نفر آنها را انتقال داده است و ۷۰ نفر دیگر به امریکا منتقل شدهاند.»
آقای مخملباف به خطراتی که افراد جا مانده در افغانستان را تهدید میکند اشاره کرد و گفت که آنهای که موفق شده بودند خود را به ایران و پاکستان برسانند، اخیرا از سوی جمهوری اسلامی رد مرز شدهاند. او از اعضای کمیته هنر، رسانه و ورزش بریتانیا خواست که هرچه زودتر به کسانی که در افغانستان ماندهاند کمک کند تا جانشان را نجات دهند.