امریکا: به رغم حملات مقاومت، طالبان سلطه نظامیاش را حفظ کرده است
بازرس کل ایالات متحده در گزارشی نوشت حملات جبهات مخالف تهدیدی جدی برای طالبان نیست و این گروه توانسته سلطه نظامی و امنیتی خود را در افغانستان حفظ کند. او پیشبینی کرد طالبان احتمالاً توانایی حفظ این برتری را برای حداقل ۱۲ ماه آینده خواهد داشت.
بازرس کل ایالات متحده در گزارشی به کانگرس امریکا، وضعیت افغانستان را طی ماههای جولای تا سپتامبر ارزیابی کرده است. این گزارش روز دوشنبه، ۵ قوس منتشر شد.
این گزارش همچنین تاکید کرده است که جبهه آزادی و جبهه مقاومت علیرغم حملات خود هنوز تهدید جدی برای طالبان ایجاد نکردهاند.
تردید در توانایی طالبان در مقابله با داعش
براساس گزارش بازرس کل، داعش خراسان توانسته است تهدیدات بیرون مرزی خود را افزایش دهد و به یک تهدید منطقهای و جهانی تبدیل شود. در این گزارش درباره توانایی طالبان در مقابله با داعش خراسان ابراز تردید شده است.
طبق گزارش بازرس کل ایالات متحده، داعش خراسان حدود دو هزار نیرو دارد و علیرغم فشارهای طالبان، این گروه در حال گسترش نفوذ و نیروی خود است.
افزایش حمله داعش خراسان در اروپا
بازرس کل امریکا گفت که داعش خراسان از شبکههای تسهیلکننده در افغانستان و ترکیه برای انتقال نیرو به اروپا استفاده میکند. پیشبینی میشود که حملات سادهتر اما مکرر این گروه در اروپا طی سال آینده افزایش یابد.
این گزارش توضیح میدهد که یکی از عوامل اصلی موفقیت داعش خراسان در انجام حملات فراملی، دسترسی به تسلیحات، سطح آموزش نظامی، توانایی فرار از اقدامات ضدتروریستی و شناسایی اهداف موثر است.
داعش خراسان آن عده از افغانها و شهروندان کشورهای آسیای مرکزی را هدف قرار میدهد که به اروپا مهاجرت کرده یا قصد سفر به اروپا برای پناهندگی دارند.
گزارش بازرس کل امریکا حاکی است که این گروه بخشی از منابع مالی خود را از شاخه اصلی داعش تامین میکند و اخیراً به سمت استفاده از کمکهای بینالمللی و ارزهای دیجیتال تغییر روی آورده است.
«صبر استراتژیک» القاعده
بازرس کل ایالات متحده همچنین گزارش داده است که القاعده در افغانستان بدون جلب توجه به فعالیتهای خود ادامه میدهد. براساس گزارش، پس از خروج امریکا در سال ۲۰۲۱، رهبران طالبان احتمالاً تصمیم گرفتهاند که از توافق صلح با امریکا در دوحه در سال ۲۰۲۰ پیروی کنند و اجازه حملات فرامرزی را به القاعده ندهند.
با این حال، گزارش حاکی از آن است که برخی چهرههای برجسته القاعده اخیراً به افغانستان سفر کردهاند، که ممکن است نشانهای از فعالیتهای آموزشی، جذب نیرو، و سازماندهی مجدد باشد.
گزارش همچنین نگرانیهایی را در خصوص همکاری میان القاعده و تحریک طالبان پاکستان بیان کرده است. براساس این گزارش، این همکاری میتواند تهدیدی فراتر از منطقه ایجاد کند. در گزارش بازرس کل امریکا آمده است که القاعده در روابط خود با طالبان، «صبر استراتژیک» پیشه کرده است.
موضع امریکا در مورد طالبان
براساس گزارش، امریکا به فشار خود بر طالبان برای تامین حقوق زنان و دختران ادامه میدهد و تا زمانی که این حقوق بازگردانده نشود، روابطاش با طالبان را عادی نخواهد کرد.
وزارت خارجه امریکا تاکید کرد که طالبان به وعدههای خود در اگست ۲۰۲۱ برای احترام به حقوق زنان و دختران عمل نکرده و به سیاستهای سرکوبگرانهای که در دهه ۱۹۹۰ دنبال میکرد، بازگشته است.
گزارش نشان میدهد «با این که طالبان نسبت به انتقادهای بینالمللی حساس است، اما هیچ نشانهای از تمایل به تغییر سیاستهای داخلی آن در زیر فشارهای بینالمللی وجود ندارد.»
نگرانیهای منطقهای
براساس گزارش بازرس کل، کشورهای منطقه نگران وضعیت افغانستان هستند. این کشورها با وجود تامین روابط دیپلوماتیک با طالبان، از گسترش حضور گروههای تروریستی در افغانستان نگران هستند. کشورهای منطقه از طالبان خواستهاند که با گروههای تروریستی به گونه ملموس مبارزه کند.
پاکستان طالبان را متهم به حمایت از تحریک طالبان پاکستان میکند. اسلامآباد میگوید خاک افغانستان علیه این کشور استفاده میشود. جمهوری اسلامی، از فعالیت داعش و جیشالعدل در مرزهایش هراس دارد. با این حال، طالبان تاکید کرده است که خاک افغانستان علیه کشورهای منطقه و جهان استفاده نخواهد شد.
بازرس کل ایالات متحده به عنوان هماهنگکننده گزارشهای نظارتی و ارزیابیهای مرتبط با عملیاتهای امنیتی و دفاعی این کشور عمل میکند.