امریکا قطعنامه شورای امنیت در مورد آتشبس غزه را وتو کرد
قطعنامه آتشبس فوری در غزه و آزادی گروگانهای باقیمانده در دست حماس در شورای امنیت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه به دلیل وتوی امریکا به تصویب نرسید. از میان ۱۴ عضو شورا، فقط ایالات متحده برای جلوگیری از تصویب قطعنامه، به آن رای مخالف داد.
در پیشنویس قطعنامهای که از سوی ده عضو غیردایم شورای امنیت ارائه شده بود، بر «آتشبس فوری، بدون قید و شرط و دایمی» تاکید و همچنین به طور جداگانه خواستار «آزادی گروگانها» شده بود.
شورای امنیت سازمان ملل متحد از ۱۵ عضو تشکیل شده که پنج عضو دایم آن شامل امریکا، روسیه، چین، بریتانیا و فرانسه دارای حق وتو هستند.
پیش از برگزاری جلسه رایگیری در شورای امنیت، یک مقام ارشد آمریکایی روز چهارشنبه گفته بود که اگر این قطعنامه به شکل فعلی به رای گذاشته شود ایالات متحده آن را وتو خواهد کرد.
این مقام امریکایی اعضای شورای امنیت را نیز به رد بدبینانه تلاشها برای دستیابی به سازش متهم کرده بود.
این مقام امریکایی که خواست نامش فاش نشود به خبرنگاران گفت که ایالات متحده تنها از قطعنامهای حمایت میکند که صراحتا خواستار آزادی فوری گروگانها به عنوان بخشی از توافق آتشبس باشد.
این مقام گفت: «همان طور که قبلا بارها اعلام کردهایم، ما نمیتوانیم از آتشبسی بدون قید و شرط که خواستار آزادی فوری گروگانها نباشد، حمایت کنیم.»
جنگ کنونی غزه که اکنون ۱۳ ماه به طول کشیده، نزدیک به ۴۴ هزار کشته بر جای گذشته و تقریبا تمام جمعیت غزه را آواره کرده است.
این جنگ در واکنش به حمله افراد مسلح به رهبری حماس در هفتم اکتبر سال گذشته بود که در جریان آن هزار و ۲۰۰ نفر کشته و بیش از ۲۵۰ نفر دیگر به گروگان گرفته شدند.
این مقام امریکایی گفت که بریتانیا پیش از رایگیری، لحن جدیدی را مطرح کرد که ایالات متحده از آن به عنوان مصالحه حمایت میکرد، اما رد شد.
این اولین بار نیست که امریکا یا دیگر اعضای دایم شورای امنیت قطعنامه درباره آتشبس در غزه را وتو میکنند.
در قوس سال گذشته نیز شورای امنیت سازمان ملل در تصویب قطعنامه پیشنهادی امریکا برای آتشبس فوری در غزه به عنوان بخشی از توافق آزادسازی گروگانها به دلیل وتوی روسیه و چین ناکام ماند.
اما در حمل امسال، شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه آتشبس در نوار غزه را با ۱۴ رای موافق به تصویب رساند.
این قطعنامه خواهان برقراری آتشبس فوری و پایدار در منطقه، آزادی گروگانهای در بند حماس و ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه بود.