سفیر کانادا در سازمان ملل: آپارتاید جنسیتی در افغانستان واقعیت دارد
مقامهای ارشد کانادایی در نشستی با خبرنگاران و فعالان افغان در اوتاوا گفتند برای پاسخگو کردن طالبان به علت نقض گسترده حقوق زنان تلاش میکنند. باب ری، سفیر کانادا در سازمان ملل گفت که آپارتاید جنسیتی در افغانستان یک واقعیت بوده و «تبعیض سیستماتیک» علیه زنان افغان بیمانند است.
آنان روز گذشته در نشستی که به ابتکار بنیاد دشتی و خانه آزادی بیان و میزبانی پارلمان کانادا برگزار شده بود، از محدودیتهای روزافزون بر رسانهها و زنان در افغانستان ابراز نگرانی کردند.
باب ری، نماینده کانادا در سازمان ملل با اشاره به وضعیت زنان در افغانستان تحت کنترول طالبان گفت که در هیچ جایی از جهان چنین تبعیض سیستماتیک، وحشیانه و کامل علیه زنان وجود ندارد.
او گفت که آنچه وجود دارد «آپارتاید جنسیتی» کاملا آشکار است.
جکلین اونیل، سفیر کانادا در امور زنان، صلح و امنیت گفت که تمام توان خود را به کار میگیرند تا طالبان را به خاطر اعمال شان پاسخگو سازند. او با اشاره به تصمیم مشترک کانادا، آلمان، استرالیا و هالند برای کشانیدن پای طالبان به دادگاه بینالمللی دادگستری گفت که انتظار تغییر فوری در وضعیت وجود ندارد.
کانادا و دیگر کشورهای غربی منتقد طالبان، هنوز آپارتاید جنسیتی را جرمانگاری نکرده اند. سفیر بریتانیا و رئیس دورهای شورای امنیت این هفته گفت که بحث آپارتاید جنسیتی میتواند توجهات را از کمک به زنان افغان منحرف کند.
هنوز حکومت کانادا رسما اعلام نکرده است که آیا از جرمانگاری آپارتاید جنسیتی و به رسمیت شناختن آن در افغانستان حمایت میکند یا نه.
در این نشست، علی احساسی، نماینده پارلمان کانادا و لطفالله نجفیزاده، رئیس تلویزیون آمو، از افت شدید آزادی رسانهها در افغانستان سخن زده و گفت که افغانستان در شاخص جهانی آزادی مطبوعات طی سه سال گذشته از رتبه ۱۲۱ به ۱۷۸سقوط کرده است.
در این نشست بر رهایی روزنامهنگاران زندانی افغان تاکید شد.
در سه سال گذشته بیش از ۳۰۰ روزنامهنگار با بازداشت، آزار و شکنجه مواجه شدهاند.
شرکتکنندگان از کانادا و سایر کشورهای حامی آزادی مطبوعات خواستند که از روزنامهنگاران افغان با ارائه آموزشهای ایمنی برای کار در شرایط کنونی افغانستان، حمایت از رسانهها و خبرنگاران تبعیدی، فشار به طالبان برای آزادی خبرنگاران زندانی و لغو محدودیتها بر رسانههای الکترونیکی پشتیبانی کنند.
همچنین بر لزوم حمایت از خبرنگاران افغان در ترکیه، ایران و پاکستان که با تهدید اخراج مواجه هستند، تاکید کردند.
روزنامهنگاران افغان از نمایندگان این کشورها خواستند تا به موضع اصولی خود در قبال افغانستان پایبند بمانند.