دیپلومات ایرانی: نشست استانبول می‌خواهد به‌عنوان اتاق فکر نشست دوحه عمل کند

رسول موسوی،‌ مدیرکل پیشین آسیای جنوبی وزارت خارجه ایران، می‌گوید نشست استانبول به دنبال جلب نظر نشست دوحه است و سعی می‌کند به‌عنوان اتاق فکر این روند عمل کند. آقای موسوی افزود که نشست استانبول نقش پشتیبانی فکری و نظری نشست دوحه را ایفا می‌کند.

آقای موسوی در یادداشتی که روز یکشنبه، ۱۳ عقرب، در وبسایت شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران نشر شد، نوشت که اگر نشست استانبول از حالت یک رویداد مقطعی فراتر برود و برنامه‌ریزی بلندمدت داشته باشد، می‌تواند بخشی از فرآیندهای «درون‌افغانی» محسوب شود.

این دیپلومات پیشین جمهوری اسلامی، در یادداشت خود «فرآیندهای تاثیرگذار در تحولات افغانستان» را به دو دسته «درون‌افغانی و برون‌افغانی» طبقه‌بندی کرده است.

آقای موسوی گفت فرایندهایی مثل جبهه مقاومت ملی، جبهه آزادی افغانستان، جبهه متحد افغانستان، شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان و جنبش آزادی افغان و روند نشست‌های ویانا، از جمله فرآیندهای «درون‌افغانی» اند.

این دیپلومات ایرانی می‌گوید اگر نشست استانبول، یک رویداد مقطعی نباشد و بتواند دوام پیدا کند، در کنار نهادهایی مثل جبهه مقاومت ملی افغانستان، جبهه آزادی، شورای عالی مقاومت ملی برای نجات افغانستان و دیگر گروه‌های «درون‌افغانی» قرار خواهد گرفت.

به گفته او، فرآیندهایی نظیر نشست دوحه در سطح بین‌المللی، و نشست‌های فرمت مسکو و وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان در سطحه منطقه‌ای، شامل فرآیندهای «برون‌افغانی» اند.

آقای موسوی افزوده که به نظر می‌رسد نشست استانبول، به دنبال جلب نظر نشست دوحه است و سعی می‌کند دیدگاه‌های خود را به این نشست منتقل کند.

نشست فعالان سیاسی افغانستان در استانبول

نشست «مجمع گفتمان ملی» در روزهای پنجشنبه و جمعه، دهم و یازدهم عقرب، پشت درهای بسته در استانبول برگزار شد.

منابع گفتند که میزبانی این نشست بر عهده حکمت خلیل کرزی، مصطفی مستور و ادریس زمان، از مقام‌های حکومت پیشین افغانستان بوده است.

مجمع گفتمان ملی روز شنبه در نخستین بیانیه‌ای خود نوشت که نشست دو روزه‌ استانبول ترکیه با حضور ۷۰ از تن نمایندگان گروه‌ها، اقوام و اقشار سیاسی برگزار شد.

این مجمع گفت که «در تلاش است تا تمامی طرف‌های ذیدخل در مسایل افغانستان را گردهم آورده و از طریق یک پروسه گفتمان ملی، راه‌حل‌های مؤثر و پایدار برای صلح و ثبات دایمی در کشور را فراهم کند.»

برخی منابع گفتند که برگزارکنندگان این نشست از جریان‌ها و گروه‌های مختلف به شمول طالبان دعوت کرده بودند، اما طالبان و شماری از جریان‌ها و رهبران سیاسی، از حضور در نشست خودداری کردند.

یکی از برگزارکنندگان این نشست به افغانستان اینترنشنال گفت که دو تن از نمایندگان مجمع به کابل رفته و خواهان همکاری طالبان، حامد کرزی و عبدالله عبدالله شده بودند. طبق اظهارات منبع، هیچ یک از این طرف‌ها اعلام همکاری نکرده و نماینده‌ای در این نشست نفرستادند.

در پی نشر گزارش‌ها مبنی بر نقش حامد کرزی و عبدالله در برگزاری این نشست، کریم خرم و عبدالعلی محمدی، از چهره‌های نزدیک به حامد کرزی گفتند که آقای کرزی در حالی‌که خواستار گفت‌وگو و تعامل سیاسی میان افغان‌ها است در برگزاری این نشست سهم و نقشی نداشته و نماینده‌ای هم از طرف وی در آن اشتراک نکرده است.

یک منبع گفت که در این نشست از جبهه مقاومت ملی و شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان نیز دعوت شده بود، اما آنان نیز از شرکت در نشست خودداری کردند.