مجمع گفتمان ملی میگوید شرکتکنندگان نشست ترکیه بر آغاز گفتوگو میان افغانها تاکید کردند
«مجمع گفتمان ملی» میگوید نشست دو روزه استانبول ترکیه با حضور ۷۰ از تن نمایندگان گروهها، اقوام و اقشار سیاسی برگزار شد. این مجمع گفت که اکثریت اشتراککنندگان این نشست بر ضرورت آغاز پروسه شفاف گفتوگوهای بینالافغانی تاکید کردند.
این نشست پشت درهای بسته در استانبول برگزار شد. منابع به افغانستان اینترنشنال گفتند که میزبانی این نشست بر عهده حکمت خلیل کرزی، مصطفی مستور و ادریس زمان بوده است.
برخی منابع گفتند که برگزارکنندگان این نشست از جریانها و گروههای مختلف به شمول طالبان دعوت کرده بودند، اما طالبان و شماری از جریانها و رهبران سیاسی، از حضور در نشست خودداری کردند.
یکی از برگزارکنندگان این نشست به افغانستان اینترنشنال گفت که دو تن از نمایندگان مجمع به کابل رفته و خواهان همکاری طالبان، حامد کرزی و عبدالله عبدالله شده بودند. طبق اظهارات منبع، هیچ یک از این طرفها اعلام همکاری نکرده و نمایندهای در این نشست نفرستادند.
در پی نشر گزارشها مبنی بر نقش حامد کرزی و عبدالله در برگزاری این نشست، کریم خرم و عبدالعلی محمدی، از چهرههای نزدیک به حامد کرزی گفتند که آقای کرزی در حالیکه خواستار گفتوگو و تعامل سیاسی میان افغانها است در برگزاری این نشست سهم و نقشی نداشته و نمایندهای هم از طرف وی در آن اشتراک نکرده است.
یک منبع گفت که در این نشست از جبهه مقاومت ملی و شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان نیز دعوت شده بود، اما آنان نیز از شرکت در نشست خودداری کردند.
مجمع گفتمان ملی روز شنبه (دوازدهم عقرب) در نخستین بیانیهای خود گفت که «در تلاش است تا تمامی طرفهای ذیدخل در مسایل افغانستان را گردهم آورده و از طریق یک پروسه گفتمان ملی، راهحلهای مؤثر و پایدار برای صلح و ثبات دایمی در کشور را فراهم کند.»
در بیانیه مجمع آمده است که هدف اصلی مجمع گفتمان ملی، ایجاد فضا برای گفتوگوی سازنده بین شهروندان افغانستان مقیم داخل و خارج کشور و تقویت اعتماد ملی برای مقابله با چالشهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است.
این مجمع گفته فعالیت اش را در سال ۲۰۲۲ با ابتکار و مالکیت جمعی از شخصیتهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشور آغاز کرده است.
این مجمع توضیح داده است که با ساختار شورایی فعالیت میکند و ریاست آن دورهای است. منابع میگویند ریاست این مجمع را در حال حاضر بابر فرهمند، معاون شورای عالی صلح در حکومت پیشین بر عهده دارد.
حکمت خلیل کرزی از نزدیکان کرزی، مصطفی مستور از نزدیکان عبدالله عبدالله و ادریس زمان معاون سیاسی وزارت خارجه پیشین افغانستان که روابط نزدیکی با طالبان دارد از فعالان این مجمع اند.