مشاور خامنه‌ای: اگر با تهدید روبرو شویم، سیاست تسلیحات هسته‌ای خود را تغییر می‌دهیم

مشاور رهبر جمهوری اسلامی اعلام کرد که ایران ظرفیت تولید تسلیحات هسته‌ای را دارد و در صورت مواجهه با تهدیدات، ممکن است سیاست‌های خود در زمینه استفاده از این تسلیحات را تغییر دهد. کمال خرازی گفت احتمال دارد دامنه موشک‌های بالستیک ایران افزایش یابد.

خرازی در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی المیادین لبنان گفت: «در صورت بروز تهدید وجودی، ایران دکترین هسته‌ای خود را اصلاح می‌کند. ما توانایی ساخت تسلیحات را داریم و در این زمینه مشکلی نداریم.»

خرازی افزود: «تنها چیزی که در حال حاضر این امر را منع می‌کند، فتوای رهبری است.»

سید علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، در سال ۲۰۰۳ فتوای شرعی صادر کرد که بر اساس آن، تولید و استفاده از سلاح‌های هسته‌ای را حرام اعلام کرد. این فتوا به‌عنوان یک حکم دینی، بیانگر موضع ایران در زمینه برنامه هسته‌ای‌اش است و تأکید می‌کند که ایران به دنبال دستیابی به تسلیحات هسته‌ای نیست.

با این حال، پس از خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۷ و تشدید تنش‌ها، برخی مقامات ایرانی از جمله مشاوران خامنه‌ای، به‌طور علنی درباره توانایی تولید تسلیحات هسته‌ای و تغییر در دکترین هسته‌ای ایران صحبت کرده‌اند. این تحولات باعث نگرانی‌های بین‌المللی درباره نیت‌های هسته‌ای ایران و امکان تغییر در سیاست‌های این کشور شده است.

ویلیام برنز، رئیس سیا، در اوایل اکتبر گفت که ایالات متحده هیچ مدرکی مبنی بر تصمیم ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای ندارد، اما ایران می‌تواند در عرض یک هفته یا بیشتر، مواد لازم برای بمب اتمی را تأمین کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه به ان‌بی‌سی نیوز گفت که ایالات متحده همچنان نگران فعالیت‌های هسته‌ای ایران است.

این سخنگو افزود که جامعه اطلاعاتی ایالات متحده همچنان به ارزیابی این موضوع ادامه می‌دهد که مقام رهبری ایران تصمیمی برای از سرگیری برنامه تسلیحات هسته‌ای خود نگرفته است.

او همچنین گفت: «ما هرگونه تشدید تنش هسته‌ای از سوی ایران را به‌طور باورنکردنی جدی می‌گیریم و بر این اساس پاسخ خواهیم داد.»

ایران در سال ۲۰۱۵، در دوران ریاست‌جمهوری باراک اوباما، یک توافق هسته‌ای با ایالات متحده و دیگر قدرت‌های جهانی امضا کرد و وعده داد که برنامه هسته‌ای خود را در ازای میلیاردها دالر کاهش تحریم‌ها محدود کند.

در سال ۲۰۱۷، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین ایالات متحده، از این توافق خارج شد و گفت که این طرح، برنامه موشکی بالستیک ایران یا نفوذ نیروهای نیابتی قدرتمند ایران در منطقه را محدود نمی‌کند.

از زمان خروج ایالات متحده، ایران به طور پیوسته محدودیت‌های مربوط به فعالیت‌های هسته‌ای خود را پشت سر گذاشته و بازرسان بین‌المللی را از دیدن برخی سایت‌های هسته‌ای منع کرده است.