گزارشگر سازمان ملل: از ابزارهای بهتر مانند دادگاه لاهه برای پاسخگویی طالبان استفاده شود

ریچارد بنت، گزارشگر حقوق بشر سازمان ملل، روز جمعه گفت که عدم اقدام کشورها طالبان را جسورتر کرده است. او گفت که باید از تمام ابزارهای بین‌المللی، مانند دادگاه بین‌المللی دادگستری لاهه، برای پاسخگو کردن طالبان استفاده‌ شود.

گزارشگر ویژه حقوق بشر ملل متحد روز جمعه، یازدهم عقرب، گزارش جدید خود درباره وضعیت حقوق بشر در افغانستان را در هفتاد و نهمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل ارائه کرد.

راهکارهای عملی

ریچارد بنت درباره ابزارها و راهکارهای عملی برای حساب‌گیری از طالبان صحبت کرد. به گفته بنت، کشورها باید از اختیارات شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل علیه طالبان استفاده کنند، گروهی که به گفته او، نیمی از جامعه افغانستان را از حیات عمومی حذف کرده است.

او روز جمعه در یک کنفرانس خبری در نیویارک به خبرنگاران گفت: «بی عملی[جهان] باعث جسارت بیشتر طالبان شده است. باید طالبان درک کنند که نقض وسیع حقوق بشر برای آنها پیامد دارد.»

بنت افزود: «ما باید به مقام‌های فعلی به‌روشنی اعلام کنیم تا زمانی که بهبود قابل‌توجهی در وضعیت حقوق بشر به وجود نیاید، هیچ‌گونه عادی‌سازی روابط یا مشروعیت بین‌المللی در کار نخواهد بود.»

اخیراً وزیران خارجه آلمان، آسترالیا، کانادا و هالند هشدار دادند که اگر وضعیت زنان و دختران افغانستان تغییر نکند و محدودیت‌ها علیه آنها لغو نشود، از طالبان به دیوان بین‌المللی دادگستری شکایت خواهند کرد.

به دنبال آن بیش از ۲۳ کشور جهان از این ابتکار حمایت کردند.

بنت در این کنفرانس گفت که در حال حاضر، دادگاه بین‌المللی کیفری نیز تحقیقاتی را درباره نقض حقوق بشر در افغانستان آغاز کرده است. او به دولت‌ها پیشنهاد کرد که بر اساس اصل «صلاحیت قضایی جهانی»، مقام‌های طالبان را که در نقض حقوق بشر دست دارند، در دادگاه‌های خود محاکمه کنند.

هالند یکی از کشورهایی است که برخی از افغان‌های متهم به شکنجه و قتل در دولت کمونیستی افغانستان در دهه هشتاد میلادی را محاکمه کرده‌ است. پیش از این برخی از کشورهای دیگر، مانند کانادا، مقام‌های متهم به نقض حقوق بشر در کشورهای دیگر را محاکمه و زندانی کرده است.

آقای بنت در پاسخ به سوال مریم رحمتی، خبرنگار افغانستان اینترنشنال گفت که امیدوارست کشورهای غربی شکایت خود را پیگیری کرده و پای طالبان به دادگاه لاهه کشیده شود. به گفته او، این شکایت نخستین نشانه‌های اقدام جهانی علیه طالبان است.

گزارش به جهان

گزارشگر ویژه حقوق بشر ملل متحد روز جمعه آخرین یافته‌های خود درباره وضعیت حقوق بشر را با نمایندگان مجمع عمومی سازمان ملل در میان گذاشت. او درباره آسیب‌های ناشی از قانون امر به معروف به زنان و دختران صحبت کرد و گفت که نقض حقوق بشر باعث شده که درخواست‌هایی برای تحریم‌های قوی‌تر علیه رهبران طالبان مطرح شود.

با این حال، او با مشروط شدن کمک‌های بشری به افغانستان حمایت نکرد. بنت گفت که میزان کمک‌ها به افغانستان کاهش یافته است و مشروط شدن کمک‌های بشردوستانه بین‌المللی، بیشتر به مردم افغانستان آسیب خواهد زد. اما، بنت گفت که باید نظارت بیشتری بر مصرف کمک‌های بشری در افغانستان شود.

گزارشگر ویژه سازمان ملل از جامعه جهانی خواست تا از افغان‌های در معرض خطر، از جمله مدافعان حقوق بشر، زنان و خبرنگاران را حمایت کند.