رویترز: حمله موشکی اخیر ایران به اسرائیل قدرتمندتر و پیچیده‌تر بود

کارشناسان می‌گویند حمله موشکی اخیر ایران به اسرائیل بزرگتر، پیچیده‌تر و شامل تسلیحات پیشرفته‌تری نسبت به حمله ماه اپریل بود. به گفته آنها، این موشک‌ها فشار بیشتری بر دفاع موشکی اسرائیل وارد کرده و به اهداف بیشتری اصابت کردند.

هرچند بقایای بیش از ۱۸۰ موشک شلیک شده به اسرائیل هنوز در حال جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل است، کارشناسان گفتند که ظاهرا در حملات روز سه‌شنبه از موشک‌های فتاح-۱ و خیبرشکن استفاده شد که طبق گزارش‌ها، برد هر دوی آنها حدود ۱۴۰۰ کیلومتر است.

مقام‌های ایرانی گفتند که هر دو نوع موشک دارای کلاهک‌های قابل مانور هستند که می‌تواند کار رهگیری را دشوارتر کند. علاوه بر این، این موشک‌ها از سوخت جامد استفاده می‌کنند، به این معنی که می‌توان آنها را با اخطار کمی شلیک کرد.

جفری لوئیس در موسسه مطالعات بین‌المللی میدلبری در کالیفرنیا به رویترز گفت: «آماده‌سازی در زمان کوتاه‌تر برای شلیک به این معنی است که این موشک‌ها به یکباره وارد فضا می‌شوند تا بر سپر دفاعی فشار بیشتر وارد کنند.»

او افزود: «این (کلاهک‌ها) می‌توانند کمی مانور دهند تا دقت رهگیرها را پیچیده کنند. و مانور به این معنی است که آنها پس از عبور از دفاع موشکی می‌توانند با دقت بهتری اهداف را مورد اصابت قرار دهند.»

برخی از موشک‌های فتاح-۱ در حمله اپریل مورد استفاده قرار گرفتند که تا حد زیادی توسط دفاع موشکی امریکا و اسرائیل ناکام شدند. اما بیشتر آنها موشک‌های بالستیک عماد با سوخت مایع بودند که ضریب شکست ۵۰ درصدی و دقت کافی برای اصابت به هدفی با قطر بیش از ۱ کیلومتر داشتند.

ایران گفته‌است که موشک‌های بالستیک پیشرفته‌ترش «خطای دایره‌ای محتمل» در حدود ۲۰ متر دارند، به این معنی که نیمی از موشک‌های شلیک شده در فاصله ۲۰ متری هدف فرود می‌آیند.

فابیان هینز، دستیار پژوهشی در امور دفاعی و نظامی در موسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک گفت: «این موشک‌ها پیشرفته‌ترین موشک‌های بالستیک ایران هستند که قادر اند به اسرائیل برسند.»

موشک‌های فتح-۱ و خیبرشکن برد حدود ۱۴۰۰ کیلومتری دارند
موشک‌های فتح-۱ و خیبرشکن برد حدود ۱۴۰۰ کیلومتری دارند

آنکیت پاندا از بنیاد کارنگی برای صلح بین‌المللی به این نظر است که مقایسه مستقیم حملات جدید با حملات اپریل دشوار است زیرا این بار نه تنها نوع سلاح‌ها، بلکه ساختار حمله و دفاع تغییر کرده بود.

او گفت که حملات ماه اپریل شامل پهپادهای با سرعت کند و موشک‌های کروز بود که زمان هشدار بیشتری را برای سیستم دفاع موشکی فراهم کرد.

مالکوم دیویس، تحلیلگر ارشد موسسه سیاست استراتژیک استرالیا هم هشدار داد که حملات آینده ممکن است پیچیده‌تر باشند و از تعداد بیشتری موشک استفاده شود.

دیویس گفت: «اگر ایرانی‌ها حمله بسیار بزرگ‌تری را انجام دهند، احتمالاً موشک‌های بیشتری از سپر دفاعی عبور خواهند کرد، به‌ویژه اگر حملات موشکی بالستیک با حملات موشک‌های کروز و پهپادها هماهنگ شود».

این تحلیلگر ارشد به این نظر است که با حمله اخیر نمی‌توان «حداکثر مقیاس حمله» را تعیین کرد.