واکنش تند عطامحمد نور به اظهارات امرالله صالح درباره داکتر نجیب‌الله و سازمان خاد

به دنبال اظهارات امرالله صالح در دفاع از کارنامه خاد و داکتر نجیب‌الله، والی پیشین بلخ او را به نادیده گرفتن شکنجه و قتل مخالفان حکومت کمونیستی افغانستان به دست این سازمان متهم کرد. آقای نور گفت که وابستگان او توسط خاد «شکنجه و اعدام» شدند.

معاون پیشین اشرف غنی، روز گذشته به مناسبت سالروز کشته شدن داکتر نجیب به دست طالبان، از کارنامه‌اش دفاع کرد و از 'هیولاسازی' رئیس‌جمهور کشور و رئیس سابق خاد انتقاد کرد.

صالح در شبکه اکس نوشت: «خاد یک دستگاه مردم پسند و ایده‌آل نبود و قضاوت تاریخ نسبت به آن منفی است ولی در عین حال آن هیولای مردم کش که مطبوعات غربی در اذهان ما از خاد ترسیم کرده بود نیز در آن وجود نداشت.»

عطا محمد نور در واکنشی تند به این اظهارات، خاد یا سازمان خدمات امنیت دولتی را متهم کرد که هزاران نفر را دستگیر، شکنجه و حتی زنده به گور کرده است.

به گفته او، این سازمان مسئول مستقیم کشتار و شکنجه مخالفان به‌ویژه اعضای نهضت اسلامی بوده است.

به گفته والی پیشین بلخ، کاکای او زندانی و داماد کاکایش اعدام شد و پدرش نیز چندین بار به دست خاد زندانی و شکنجه شده بود.

نور، صالح را به «تحریف تاریخ» متهم کرده و اظهار داشت که «برائت دادن داکتر نجیب، بی‌احترامی به جهاد و یادآور رنج‌ها و قربانیان آن دوران است.»

امرالله صالح نوشته است که در دوران ماموریت خود در ریاست امنیت ملی، تحقیقاتی درباره عملکرد خاد انجام داده و هیچ نشانه‌ای از انتقام‌گیری قومی یا گروهی در این سازمان نیافته‌است.

او در پاسخ به منتقدان اظهاراتش درباره خاد و نجیب‌الله نوشت که بعد از کشتار و اعدام‌های خودسرانه دوران تره‌کی و امین، «نوعی از قانون گرایی و مدارا به میان آمد و دروازه زندان پلچرخی باز شد. دوکتور نجیب الله رئیس خاد در دوره ببرک کارمل بود.»

صالح زنده به گور کردن مخالفان توسط خاد، آن طور که در بیانیه نور آمده، را رد کرده و آن را به دوره حکومت تره‌کی و امین نسبت داد.

داکتر نجیب‌الله از چهره‌های مورد منازعه در تاریخ افغانستان است. جمعی او را قهرمان وطن‌پرست می‌خوانند و شماری به کشتار و شکنجه مخالفان متهمش می‌کنند.

صالح، از طرح مصالحه ملی داکتر نجیب ستایش کرده و سخنرانی‌های او را «ماندگار» خوانده است.

داکتر نجیب‌الله، رئیس جمهور سابق افغانستان ۲۸سال پیش به دست طالبان در کابل اعدام شد.