بایدن نتانیاهو را به عدم تلاش کافی برای رسیدن به توافق آتش‌بس متهم کرد

رییس‌جمهور امریکا با تاکید بر این‌که فکر نمی‌کند نخست‌وزیر اسرائیل برای رسیدن به توافق آتش‌بس برای آزادی گروگان‌ها به اندازه کافی تلاش کرده باشد، اعلام کرد به ارائه پیشنهاد نهایی آتش‌بس برای توافق آزادسازی گروگان‌های در دست حماس در غزه نزدیک است.

بایدن دوشنبه ۱۲ سنبله در کاخ سفید در پاسخ به این پرسش که آیا قصد دارد یک پیشنهاد نهایی برای توافق آزادسازی گروگان‌های در دست حماس در این هفته به هر دو طرف درگیر در غزه ارائه دهد، گفت: «ما به آن بسیار نزدیک هستیم.»

این اظهارات پس از آن مطرح می‌شود که نیروهای اسرائیلی در روزهای گذشته اجساد شش گروگان از جمله یک اسرائیلی-امریکایی را از تونلی در غزه بیرون آوردند.

ارتش اسرائیل گفته است که این افراد کمی پیش از رسیدن نیروهایش به دست شبه‌نظامیان فلسطینی حماس کشته شده‌اند.

بایدن در پاسخ به این پرسش که آیا این پیشنهاد امریکا موفقیت‌آمیز خواهد بود، ابراز امیدواری کرد که پیشنهاد او به توافق منجر شود.

در بحبوحه مبارزات انتخاباتی ریاست‌جمهوری امریکا، قتل‌ شش گروگان‌ اسرائیلی باعث انتقاد بیشتر از استراتژی حکومت بایدن برای رسیدن به توافق آتش‌بس در غزه شده است.

همچنین این قتل‌ها، فشار اسرائیلی‌ها بر نتانیاهو را برای بازگرداندن گروگان‌های باقی‌مانده به خانه خود تشدید کرد.

بایدن در پاسخ به این سوال که آیا فکر می‌کند نتانیاهو به اندازه کافی برای دستیابی به توافق آزادسازی گروگان‌ها تلاش می‌کند، گفت: «نه»، اما توضیح بیشتری در این باره ارائه نکرد.

این انتقاد تازه بایدن از نتانیاهو در حالی مطرح می‌شود که رییس‌جمهور امریکا و کامالا هریس، معاونش با درخواست‌های فزاینده‌ای برای اقدام قاطع در زمینه پایان دادن به جنگ غزه مواجه هستند.

جنگ غزه بین دموکرات‌ها هم اختلاف ایجاد کرده است، و بسیاری از آنان بایدن را تحت فشار قرار می‌دهند تا ارسال تسلیحات ایالات متحده به اسرائیل، متحد اصلی واشنگتن در خاورمیانه را محدود کند یا حداقل شرایطی برای آن قائل شود.

قرار است بایدن و هریس، نامزد دموکرات‌ها در انتخابات امریکا، با تیم مذاکره‌کننده امریکا در زمینه تلاش‌ها برای توافق آزادسازی گروگان‌های باقی‌مانده دیدار کنند.

در داخل اسرائیل نیز، معترضان اسرائیلی دوشنبه برای دومین روز پیاپی به خیابان‌ها آمدند و بزرگترین اتحادیه کارگری یک اعتصاب عمومی را برای تحت فشار قرار دادن حکومت برای دستیابی به توافق اعلام کرد، هرچند که با دخالت دیوان عالی این کشور، اعتصاب فقط نیم روز طول کشید.

همچنین در طول روز دوشنبه هزاران نفر دوباره در تل‌آویو تجمع کردند و پرچم‌های آبی و سفید اسرائیل را به اهتزاز درآوردند یا عکس‌هایی از گروگان‌ها را حمل کردند.

این اعتراضات و اعتصابات به دنبال ماه‌ها اعتراض از سوی خانواده‌هایی که نماینده برخی از گروگان‌ها بودند، صورت گرفت و نشان‌دهنده شکاف‌های عمیقی است که در اسرائیل بر سر رویکرد نتانیاهو برای رسیدن به توافق وجود دارد.

نخست‌وزیر اسرائیل با وجود فشارهای وارد شده از سوی وزیر دفاع و همچنین جنرال‌ها و مقامات اطلاعاتی ارشدش، بر حفظ نیروهای اسرائیلی در نقاط کلیدی نوار غزه پس از هر گونه آتش‌بسی اصرار دارد. حماس هر گونه حضور اسرائیل را در غزه رد می‌کند.

با وجود تلاش‌های دیپلومات‌های مصری و قطری و سفرهای مکرر مقام‌های ارشد امریکایی به منطقه برای ترغیب به توافق، هیچ نشانه‌ای از پیشرفت در مذاکرات برای توقف درگیری‌ها و بازگرداندن گروگان‌ها وجود ندارد.

حماس هنوز ۱۰۱ گروگان از ۲۵۳ نفری را که در اکتوبر سال گذشته از مناطق اسرائیلی‌نشین اطراف غزه ربود، در اختیار دارد که گمان می‌رود دست‌کم دو سوم آن‌ها هنوز زنده باشند.