بلینکن از موافقت نتانیاهو با طرح پیشنهادی امریکا برای آتش‌بس در غزه خبر داد

وزیر امور خارجه امریکا که برای دیدار و گفت‌وگو با مقام‌های اسرائیلی به این کشور سفر کرده، روز دوشنبه ۲۹ اسد پس از دیدار با بنیامین نتانیاهو در تل‌آویو خبر داد نخست‌وزیر اسرائیل با آخرین پیشنهاد واشنگتن برای برقراری آتش‌بس در غزه موافقت کرده است.

این پیشنهاد که هفته گذشته در جریان مذاکرات دوحه مطرح شد، ساز و کاری را ارائه می‌دهد که مورد قبول همه طرف‌های درگیر باشد.

مذاکرات آتش‌بس روز ۲۵ اسد با حضور امریکا، مصر و قطر به عنوان کشورهای میانجی در دوحه از سر گرفته شد.

بلینکن دیدار خود با نتانیاهو را «بسیار سازنده» خواند و افزود در گام بعدی، این حماس است که باید به طرح آتش‌بس «بله بگوید».

این نهمین سفر بلینکن به خاورمیانه از زمان آغاز مناقشه کنونی است. بلینکن تاکید کرد او در این سفر قصد دارد تلاش‌های صورت گرفته برای خاتمه دادن به درگیری‌های مرگبار در منطقه را «به خط پایان برساند».

وزیر امور خارجه ایالات متحده در عین حال هشدار داد مذاکرات کنونی آتش‌بس ممکن است «آخرین فرصت» برای دستیابی به توافقی برای آزادی گروگان‌های در بند حماس باشد.

اعضای حماس ۱۵ میزان سال گذشته (هفتم اکتبر) با حمله به جنوب اسرائیل حدود هزار و ۲۰۰ نفر را کُشتند و بیش از ۲۵۰ تن را به گروگان گرفتند.

اسرائیل در واکنش به این تهاجم، عملیات نظامی گسترده‌ای را در نوار غزه آغاز کرد که بنا بر اعلام وزارت بهداشت حماس، تاکنون بیش از ۴۰ هزار کشته و ۹۲ هزار مجروح بر جای گذاشته است.

نتانیاهو نیز دیدار با وزیر امور خارجه آمریکا را «بسیار خوب و مهم» توصیف کرد.

او تاکید کرد تلاش‌ها برای توافق بر سر آزادی «بیشترین تعداد گروگان‌های زنده» در مرحله اول طرح آتش‌بس در جریان است.

نتانیاهو همچنین اقدامات واشنگتن را در راستای تامین «منافع امنیتی حیاتی» اسرائیل و آزادی گروگان‌های اسیر در غزه ستود.

یکی از موارد اصلی اختلاف میان حماس و اسرائیل در مذاکرات آتش‌بس، تاکید حکومت نتانیاهو بر لزوم کنترول «کریدور فیلادلفیا» به دست نیروهای اسرائیلی است.

کریدور فیلادلفیا که با نام محور صلاح‌الدین نیز شناخته می‌شود، مسیری ۱۴ کیلومتری است که باریکه غزه را به مصر متصل می‌کند.

شبکه خبری العربیه به نقل از یک مقام اسرائیلی نوشت بلینکن راه‌حل قابل قبولی درباره کریدور فیلادلفیا به نتانیاهو پیشنهاد کرده است.

بلینکن پیش از این با اسحاق هرتزوگ، رئیس‌جمهور و یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل دیدار کرده بود.

گالانت در این دیدار بر ضرورت تداوم فشار سیاسی اسرائیل و فشار سیاسی امریکا بر حماس تا زمان آزادی گروگان‌های در بند این گروه تاکید کرد.

در روزهای اخیر و پس از کشته شدن اسماعیل هنیه، رهبر پیشین حماس، در تهران، آتش تنش‌ها در خاورمیانه شعله‌ورتر شده است و بیم آن می‌رود حمله احتمالی جمهوری اسلامی و گروه‌های نیابتی آن به اسرائیل، جبهه‌های جدیدی از درگیری را در منطقه به وجود آورد.

خبرگزاری رویترز روز ۲۴ اسد به نقل از سه مقام ارشد حکومت ایران گزارش داد که تنها دستیابی به توافق آتش‌بس در غزه در مذاکرات آتی، تهران را از حمله مستقیم به خاک اسرائیل باز می‌دارد.