آرایشگران زن برای غلبه بر مشکلات شدید اقتصادی، آرایشگاههای زیرزمینی ایجاد کردهاند
شماری از زنان آرایشگر به روزنامه گاردین گفتند بر اثر مشکلات اقتصادی مجبور شدند سالونهای زیبایی مخفی ایجاد کنند. پس از مسدود شدن آرایشگاههای زنانه به دستور طالبان، بیش از ۱۲هزار آرایشگاه بسته شدند و بیش از ۶۰ هزار زن کار شان را از دست دادند.
گاردین روز پنجشنبه، گزارشی از روایتهای پر از ترس و نگرانی آرایشگران زن در حاکمیت طالبان منتشر کرد. یک خانم به این روزنامه گفت که طالبان «ما را سنگسار میکنند و شلاق میزنند، اما من به آرایش کردن ادامه میدهم.»
طالبان در سرطان ۱۴۰۲ سالنهای زیبایی زنانه را در سراسر افغانستان ممنوع و مسدود کرد. گاردین نوشت که با این دستور، بیش از ۱۲هزار آرایشگاه مسدود شد و تخمین زده میشود که بیش از ۶۰ هزار زن شغل خود را از دست دادند.
حالا، برخی زنان آرایشگر زیر فشار اقتصادی، با ترس و نگرانی آرایشگاههای زیرزمینی ایجاد کردهاند.
یکی از آرایشگران زن در کابل به گاردین گفت که «هرگز تصور نمیکرد روزی مجبور شود مخفیانه کار کند.» او نگران است که با افشا شدن آرایشگاهاش، جریمه و زندانی شود.
برخی زنان در خانههای شان آرایشگاه ساختهاند. آنها برای افشا نشدن، تکنیکهای متفاوتی را برای رفتوآمد مشتریان، خرید لوازم آرایشی و رفتوآمد خود استفاده میکنند.
یکی از آرایشگران به گاردین گفت: «ما از تکنیکهایی برای جلوگیری از بازداشت شدن استفاده میکنیم. به عنوان مثال مشتریان من برقعی با رنگ خاصی میپوشند تا من بدانم که آنها مشتری هستند.»
او گفت: «از یک جاده برای رفتوآمد استفاده نمیکنم و از رفتوآمد در ساعتهای منظم اجتناب میکنم»
آنها نگران اند که همسایهها، فروشندگان لوازم آرایشی و یا مشتریان جعلی که خبرچین طالبان هستند، به طالبان اطلاع دهند و دستگیر شوند.
یک آرایشگر در مورد وضعیت خود به گاردین گفت که «همه ما اسیر طالبان هستیم. من یک زن به دنیا آمدم و این بزرگترین جرم من است.»
ممنوعیت فعالیت آرایشگاههای زنانه با واکنش وسیعی مواجه شد. در اواخر ماه سرطان، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل ممنوعیت فعالیت آرایشگاههای زنانه را «عقبگردی» برای کاهش فقر و بهبود اقتصادی دانست.
سازمان بینالمللی کار نیز هشدار داد که این ممنوعیت از سوی طالبان باعث کاهش قابل توجه در میزان اشتغال زنان خواهد شد.