گزارش شورای امنیت: فرمانهای رهبر طالبان در بدخشان نادیده گرفته شده است
تیم فنی نظارت بر تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل در گزارش جدیدی گفت که فرمانهای رهبر طالبان در مورد ممنوعیت کشت خشخاش در بدخشان نادیده گرفته میشود. طبق این گزارش، رهبری طالبان در قندهار تلاش دارد که جایگاه خود در شمال و کنترول بر طالبان غیرپشتون را تقویت کند.
در این گزارش که به تازگی در وبسایت شورای امنیت منتشر شده، آمده است: «اختلافات داخلی طالبان در بدخشان به دلیل نادیده گرفتن دستورات قندهار، از جمله در مورد اجرای ممنوعیت کشت خشخاش، بروز کردهاست و این موضوع به نگرانیهای طالبان درباره افزایش ناامنی در این ولایت دامن زده است.»
گزارش میافزاید که برخی از جابهجاییها و تغییرات سیاسی و امنیتی اخیر در بدخشان «به منظور تقویت نفوذ قندهار انجام شده است.»
رهبری طالبان سعی دارد که علاوه بر بدخشان، کنترول خود را بر طالبان غیرپشتون در ولایات شمالی چون بغلان و تخار نیز افزایش دهد.
تیم فنی شورای امنیت باور دارد که حاکمیت طالبان در بدخشان با تهدید اعتراضات داخلی رو به روست.
بنا به گزارش، «با این که اعتراضات محلی به طور عمده مهار شده است، اما این[اختلافات داخلی] میتواند زمینه بروز به چالش کشیدن امنیت بدخشان را فراهم کند.»
محیط امن برای گروههای تروریستی
در گزارش ۲۶ صفحهای تیم ناظر بر اجرای تحریمها که به سفارش کشورهای عضو تهیه شده، آمده است که گروههای تروریستی همچنان افغانستان را محیط امن برای خود میدانند و انعطافپذیری طالبان در برابر این گروهها، شرایط را برای نفوذ تروریسم به کشورهای همسایه فراهم میکند.
این گزارش میگوید که ناتوانی طالبان جان تازهای به القاعده و داعش بخشیده است. بر اساس گزارش، القاعده بهطور خاموش، پایگاهها و دفاتر خود را در پنج ولایت از جمله کابل و ننگرهار احیا کرده است.
گزارش میگوید: «القاعده از افغانستان برای سازماندهی مجدد، جذب نیرو و ایجاد شبکهای از اردوگاههای آموزشی و خانههای امن در حداقل پنج ولایت استفاده کرده است.این گسترش دامنه فعالیت باعث شده تا تعداد بیشتری از جنگجویان القاعده از خارج به افغانستان بیایند.»
این گزارش میگوید شواهدی وجود دارد که نیروهای داعش در وزارتهای داخله، دفاع و ریاست استخبارات طالبان نفوذ کردهاند.
یک عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد گفته که نشانههایی میبیند که داعش در پی کنترول اراضی است. در گزارش آمده است که طالبان «از ریشه گرفتن داعش خراسان در بدخشان نگران است.»
بر اساس گزارش، همچنین شواهدی وجود دارد که نشان میدهد داعش-خراسان یک نیروی عملیات ویژه در ایران ایجاد کرده است.
سود منع خشخاش برای طالبان
گزارش شورای امنیت میگوید که هنوز زود است تاثیر منع کشت خشخاش بررسی شود، اما مقام های ارشد طالبان از منع خشخاش سود میبرند و کشاورزان زیان میبینند.
رهبر طالبان کشت خشخاش را منع کرده است و مقامهای این گروه سعی کرده است تا از این ممنوعیت به سود امتیازگیری و بهبود روابط با جهان استفاده کند. چنانچه، منع خشخاش و جلب کمکهای جهان برای کشاورزان افغان از جمله سه موضوع کلیدی نشست اخیر دوحه بود.
تیم ناظر بر تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل میگوید که «بر اثر انبارهای کوکنار، تجارت موادمخدر در افغانستان چشمگیر است.»
پیش از این سازمان ملل گفته بود که به رغم کاهش شدید کشت خشخاش، تولید و تجارت موادمخدر صنعتی در افغانستان افزایش یافته است.
طالبان این گزارش سازمان ملل را رد کرده است.
طالبان در فهرست سیاه
تیم نظارت بر تحریمهای سازمان ملل متحد در گزارش خود نامهای ۶۱ مقام طالبان را که تحت تحریم جهانی قرار دارند، اعلام کرده است. بر اساس گزارش، ۳۵ تن از ۶۱ فرد تحت تحریم، از اعضای کابینه و رهبری طالبان هستند.
در فهرست تحریم سازمان ملل متحد نامهای ملاحسن رئیس الوزرا، عبدالغنی برادر معاون اقتصادی، عبدالسلام حنفی معاون اداری و عبدالکبیر معاون سیاسی رئیس الوزرا، امیرخان متقی وزیر خارجه، سراجالدین حقانی وزیر داخله، عبدالحق وثیق رئیس استخبارات، نورمحمد ثاقب وزیر حج و اوقاف، خیرالله خیرخواه وزیر اطلاعات و فرهنگ، خلیل احمد حقانی وزیر مهاجرین و نورالله نوری وزیر سرحدات و قبایل دیده میشود.
در این گزارش آمده است که کمیته تحریمها مرتب درخواست رفع تحریم سفر مقامهای طالبان را دریافت میکند، اما هیچ درخواستی برای آزاد کردن منابع مالی این گروه دریافت نکرده است.
طالبان توانسته است که به رغم تحریمهای بین المللی عواید خود را افزایش دهند. بنا به گزارش تیم شورای امنیت، حکومت طالبان در سال گذشته ۳ میلیارد عواید جمع آوری کرده که در مقایسه با سال گذشته ۳۰ درصد افزایش نشان میدهد.