طالبان ورزشکاران زن افغان راه‌یافته به بازی‌های المپیک ٢٠٢٤ پاریس را به رسمیت نمی‌شناسند

به نقل از خبرگزاری فرانسه، اتل مشوانی سخنگوی اداره ورزش طالبان گفته است که حکومت طالبان، سه ورزشکار زن افغان را که به بازی‌های المپیک ٢٠٢٤ پاریس فرانسه راه یافته‌اند، به رسمیت نمی‌شناسد. قرار است سه ورزشکار زن و سه ورزشکار مرد به نمایندگی از ورزش افغانستان در المپیک شرکت کنند.

کمیته‌ بین‌المللی المپیک (IOC) پس از مشوره با مسئولان کمیته ملی المپیک افغانستان جواز حضور شش ورزشکار افغان (سه مرد و سه زن) را که اکثریت شان ورزشکاران تبعیدی هستند و در خارج از افغانستان زندگی می‌کنند، به بازی‌های المپیک پاریس صادر کرده است.

اتل مشوانی، سخنگوی اداره ورزش طالبان گفته است که تنها سه ورزشکار مرد نماینده ورزش افغانستان در المپیک پاریس هستند.

او اضافه کرده‌، در حال حاضر ورزش زنان در افغانستان ممنوع است و زمانی که دختران ورزش نمی‌کنند، چگونه می‌توانند به تیم ملی بروند؟

از جمع شش ورزشکار افغانستان در المپیک پاریس، سه زن و دو ورزشکار مرد، در خارج از افغانستان زندگی می‌کنند و تنها یکی از ورزشکاران که جودوکار است در افغانستان تمرین می‌کند. دیگر ورزشکاران افغان در رشته‌های دوش، شنا و دوچرخه‌سواری در المپیک رقابت‌ خواهند کرد.

ورزشکاران زن افغان نیز در دوش و دوچرخه‌سواری به رقابت خواهند پرداخت.

کمیته بین‌المللی المپیک در باره حضور ورزشکاران افغان در المپیک گفته که در این مورد با مقام‌های طالبان مشوره نکرده و آنان به بازی‌ها دعوت نشده‌اند.

مارک آدامز، سخنگوی کمیته بین‌المللی المپیک در ماه گذشته تایید کرد که رئیس و دبیرکل کمیته ملی المپیک افغانستان که هر دو در تبعید هستند، رابط بین ورزش افغانستان و این کمیته باقی خواهند ماند.

داد محمد پاینده اختری، مدیر اجرایی کمیته ملی المپیک افغانستان که هنوز در کابل حضور دارد گفته است، ورزشکاران زن افغان در خارج از کشور سازمان‌دهی شده و او با مقام‌های طالبان تنها در باره ورزشکاران مرد هماهنگی داشته است.

خبرگزاری فرانسه در این گزارش آورده که از زمان بازگشت طالبان به قدرت در سال ٢٠٢١، دولت طالبان محدودیت‌هایی را برای حذف زنان از ورزش، مکتب و دانشگاه‌ها اعمال کرده است.

محدودیت‌هایی که از نظر سازمان ملل متحد «آپارتاید جنسیتی» توصیف شده است.

کمیته بین‌المللی المپیک در سال ١٩٩٩ میلادی و در نخستین دوره حکومت طالبان بین‌ سال‌های ١٩٩٦ تا ٢٠٠١ میلادی، زمانی که زنان افغان از ورزش منع شده بودند، افغانستان را از حضور در بازی‌های المپیک محروم کرد.

پس از سرنگونی طالبان بعد از حمله یازدهم سپتامبر ٢٠٠١، حالا دوباره آن‌ها به قدرت بازگردانده شده‌اند و بازی‌های المپیک پاریس، نخستین المپیک تابستانی پس از بازگشت طالبان به قدرت است.

این بار اما کمیته بین‌المللی المپیک رویکرد متفاوتی را در پیش گرفته و ورزشکاران افغانستان با شرایط خاص، در بازی‌ها حضور دارند.