مخالفان طالبان در نشست ویانا: سازمان ملل از ماموریت اصلی خود خارج شده است

مخالفان طالبان در آخرین روز نشست ویانا، در اعلامیه‌ای گفتند تعیین آجندای نشست دوحه به فرمایش طالبان و شرکت یک‌طرفه این گروه در این اجلاس نشان می‌دهد سازمان ملل از مأموریت اصلی خود خارج شده است. آنها نسبت به هرگونه تعامل و عادی‌سازی روابط جامعه بین‌المللی با طالبان هشدار دادند.

در اعلامیه پایانی کنفرانس ویانا آمده است: «اشتراک یک‌جانبه طالبان و تعیین آجندا مطابق به خواست آنان، نه تنها نشست دوحه، بلکه کلیت روند دوحه را فاقد مشروعیت می‌سازد.»

مخالفان طالبان از آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، خواستند که با توجه به حساسیت مسئله افغانستان مسئولانه رفتار کند.

شرکت‌کنندگان کنفرانس ویانا وضعیت حقوق بشر در افغانستان را وخیم خوانده، گفتند که محدودیت‌ها بر زنان، سلب حق آموزش و حذف آنها از صحنه عمومی، مصداق بارز آپارتاید جنسیتی و جنایت علیه بشریت است.

آنان از جامعه بین‌المللی و نهادهای مستقل خواسته‌اند که آپارتاید جنسیتی را به رسمیت بشناسند و زمینه محاکمه و بازخواست آن عده رهبران طالبان را فراهم سازند که مسبب چنین وضعیتی هستند.

شماری از سیاست‌مداران، فعالان مدنی و حقوق بشر در چهارمین دور نشست ویانا گردهم آمدند و درباره مسایل متعدد افغانستان گفت‌وگو کردند.

شرکت‌کنندگان این نشست روز چهارشنبه (۶ سرطان) خواهان رسیدگی به بحران چندلایه کنونی در افغانستان شدند و گفتند که طالبان با ارعاب و شکنجه تلاش می‌کند سلطه نامشروع خود را تداوم بخشد.

آنها وضعیت امنیتی افغانستان را شکننده، رو به وخامت و ناپایدار خوانده و خواهان بسیج نیروهای مخالف طالبان شدند.

چهار گروه کاری نشست ویانا راهکارهایی را برای گذار به یک افغانستان دموکراتیک، با ثبات و مشروع پیش‌بینی کرده‌اند. آنان حمایت و هماهنگی کشورهای همسایه برای گذار به یک افغانستان امن، دموکراتیک و انسانی را امری مهم و ضروری خواندند.

شرکت‌کنندگان نشست ویانا از کشورهای منطقه خواسته‌اند که از همکاری با طالبان در زمینه استخراج معادن خودداری کنند، زیرا به گفته آنان، معادن سرمایه ملی است و تنها یک حکومت مشروع مردمی می‌تواند از آن استفاده کند.