گزارشگر ویژه سازمان ملل: رفتار طالبان با زنان آپارتاید جنسیتی است
گزارشگر ویژه سازمان ملل برای افغانستان بار دیگر گفت که سیاستهای طالبان در قبال زنان «آپارتاید جنسیتی» و «جنایت علیه بشریت» است. ریچارد بنت افزود که دادگاه کیفری بینالمللی در این مورد تحقیق میکند و این امر میتواند زمینه پیگرد افراد را فراهم کند.
او در میزگردی در یک اندیشکده ناروژی، اعتراضات «مسالمتآمیز و شجاعانه» زنان علیه سیاستهای جنسیتی طالبان را ستود و گفت که در جهان چنین شجاعتی کمتر دیده شده است.
آقای بنت همچنین گفت که اگرچه به دلیل برخورد شدید طالبان، اعتراضات در خیابانها بهشدت دشوار شده، ولی اعتراضات در محلات سرپوشیده و فضای مجازی همچنان ادامه دارد.
گزارشگر ویژه حقوق بشر ملل متحد برای افغانستان گفته که وضعیت حقوق بشر در این کشور در حال بدتر شدن و خشونت جنسیتی با زنان رو به افزایش است. ریچارد بنت گفت طالبان اجرای حدود و قصاص در محضر عام را هم افزایش داده است.
به گفته او، طالبان قوانین مرتبط به تحمیل پوشش مورد نظر خود را به شدت پیگیری میکند که بیشتر زنان و دختران را هدف قرار میدهد.
آقای بنت در این گفتوگو که اندیشکده «چیویتا» ویدیوی آنرا روز سهشنبه نشر کرد، افزود که در حال حاضر افغانستان در جهان تنها کشوری است که در آن دختران از آموزش در مقاطع فراتر از صنف ششم و دانشگاه منع شدهاند.
به نظر او، «ممنوعیت شدید اشتغال زنان» هم افغانستان را در جهان به تنها کشوری تبدیل کرده است که در آن زنان حق کار ندارند.
گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل افزود وقتی که طالبان به کارمندان زن سیستم سازمان ملل در افغانستان گفتند که در خانه بمانند و کار نکنند، این دستور نه تنها «تکاندهنده» بود، بلکه منشور سازمان ملل را هم نقض میکرد.
ریچارد بنت همچنین گفت که به نظر او، لازم بود که سازمان ملل در این مورد با دستور طالبان مقابله میکرد.
آقای بنت افزود که دستور عدم اشتغال زنان در دیگر سازمانهای بینالمللی در افغانستان هم با استثناهای محدودی اجرا میشود.
آقای بنت درحالی از سیاستهای طالبان در برابر زنان انتقاد میکند که قرار است سومین نشست دوحه بدون حضور زنان برگزار شود. نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل گفته زنان در روز نخست نشست دوحه حضور ندارند.
این امر انتقادهای گستردهای را به دنبال داشته است و شماری از منتقدان خواستار تحریم این نشست شدهاند.