امریکا: دادگاه لاهه نباید دستور خروج بیقید و شرط ارتش اسرائیل از غزه را صادر کند
مشاور حقوقی وزارت خارجه امریکا گفته است که دادگاه بینالمللی دادگستری نباید دستور دهد که ارتش اسرائیل از مناطق فلسطینی بیقیدوشرط خارج شود. نمایندگان فلسطینی خواستند که این دادگاه «اشغال» سرزمینهای فلسطینی توسط اسرائیل را غیرقانونی اعلام کند.
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه (دوم حوت) گزارش داد که ریچارد ویسک، مشاور حقوقی وزارت خارجه امریکا، با حضور در دادگاه لاهه گفت: «هر گونه حرکت به سوی عقبنشینی اسرائیل از کرانه باختری و غزه مستلزم توجه به نیازهای امنیتی بسیار واقعی اسرائیل است.»
ریچارد ویسک از دادگاه خواست که به چهارچوب تعیین شده سازمان ملل برای راه حل بین دو دولت پایبند باشد. او گفت: «این مهم است که دادگاه تعادلی را که شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل تشخیص دادهاند، برای فراهم کردن صلح پایدار در نظر داشته باشد.»
او تاکید کرد که دادگاه نباید تشخیص دهد که اسرائیل از نظر قانونی موظف به خروج فوری و بدون قیدوشرط از اراضی اشغالی فلسطین است، زیرا این کشور در مورد قانونی بودن اشغال مناطق فلسطینی را بررسی میکند.
این درخواست نماینده امریکا در حالی مطرح شده که از دادگاه لاهه خواسته نشده که درباره خروج نیروهای اسرائیلی از اراضی اشغالی نظر بدهد، اما بسیاری از کشورهای حاضر در جلسات دادگاه از اسرائیل خواستند که این کار را انجام دهد.
به گزارش رویترز، اسرائیل با اینکه به گونه حضوری در دادگاه بینالمللی شرکت نمیکند، اما مقامهای این کشور در اظهارات کتبی گفتهاند که دخالت دادگاه میتواند برای دستیابی به راه حلی از طریق مذاکره «زیانبار» باشد.
کرانه باختری، غزه و اورشلیم شرقی مناطق فلسطینی است که اسرائیل در سال ۱۹۶۷ میلادی به تصرف خود درآورد، اما فلسطینیها در این مناطق خواهان تشکیل کشور مستقل فلسطین هستند.
با این حال، نمایندگان فلسطینی روز دوشنبه از دادگاه بینالمللی دادگستری خواستند که اشغال مناطق فلسطینی توسط اسرائیل را غیرقانونی اعلام کند.
گفته شده که انتظار میرود که حدود شش ماه طول بکشد تا قضات این دادگاه نظر خود را در مورد این درخواست اعلام کنند. این دادگاه با ۱۵ قاضی باید وضعیت حقوقی اشغال اسرائیل و پیامدهای آن را در نظر بگیرد.
دادگاه بینالمللی دادگستری، که به عنوان عالیترین نهاد قضایی سازمان ملل شناخته میشود، در سال ۲۰۲۲ درخواستی از مجمع عمومی سازمان ملل دریافت کرده که درباره پیامدهای حقوقی اشغال سرزمینهای فلسطین توسط اسرائیل را بررسی و حکم خود را صادر کند.
از زمان حمله حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر تا اکنون حدود ۲۹ هزار فلسطینی کشته شدهاند.