نشست مجازی گروه بریکس با تاکید بر «آتش‌بس دایمی در غزه» و بدون اعلامیه مشترک پایان یافت

سه‌شنبه ۱۴۰۲/۰۸/۳۰

رهبران کشورهای بریکس در یک نشست مجازی، حملات به غیرنظامیان در فلسطین و اسرائیل را محکوم کرده و خواهان پایان جنگ اسرائیل و حماس شدند.

این گروه همچنین کوچ اجباری فلسطینی‌ها در غزه را «جنایت جنگی» نامید.

رهبران و نمایندگان کشورهای روسیه، افریقای جنوبی، چین، برازیل، هند، ایران، مصر، عربستان سعودی، آرژانتین، امارات متحده عربی و اتیوپیا و با حضور آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان روز سه‌شنبه (۳۰ عقرب) نشست مجازی برگزار کردند‌.

این نخستین گفت‌وگوها بین رهبران این گروه از زمان حمله اسرائیل به غزه است که بدون بیانیه‌ای پایان یافت. رئیس‌جمهور افریقای جنوبی گفت که دیپلومات‌ها زمان کافی برای تهیه یک بیانیه را ندارند.

سیریل رامافوسا، رئیس‌جمهور افریقای جنوبی و رئیس کنونی بریکس در باره گفت‌وگوها گفت: «اقدامات اسرائیل نقض آشکار قوانین بین‌المللی است و مجازات دسته جمعی غیرنظامیان فلسطینی از سوی اسرائیل جنایت جنگی و نسل‌کشی است.»

رامافوسا همچنین افزود که حماس نیز «قوانین بین‌المللی را نقض کرده و باید پاسخگو باشد.»

او از همه طرف‌ها خواست تا حداکثر خویشتن‌داری را به کار گیرند و راه‌حل عادلانه و پایدار برای جنگ اسرائیل و فلسطین پیدا کنند.

وزیرخارجه هند نیز بر «نیاز به خویشتن‌داری و حمایت فوری بشردوستانه و حل‌‌وفصل مسالمت‌آمیز از طریق گفت‌وگو و دیپلوماسی» تاکید کرد.

ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران، گفت که فلسطینی‌ها برای تعیین سرنوشت خود باید همه‌پرسی برگزار کنند.

وزیر خارجه آرژانتین گفت که «کشورش حق اسرائیل برای دفاع مشروع را با رعایت قوانین بین‌المللی بشردوستانه به رسمیت می‌شناسد.»

با این‌حال شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین نسبت به فلسطینی‌ها همدردی بیشتری نشان داد و گفت که «علت اصلی وضعیت فلسطین و اسرائیل این واقعیت است که حق مردم فلسطین برای داشتن کشوری، حق موجودیت و حق بازگشت آنها برای مدت طولانی نادیده گرفته شده است.»

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه با اشاره به آتش‌بس و یافتن راه‌حل سیاسی برای درگیری فلسطین و اسرائیل گفت که علت اصلی جنگ بین اسرائیل و فلسطین «شکست دیپلوماسی امریکا در خاورمیانه» است.

بسیاری از کشورهای عضو بریکس از جمله روسیه و برازیل قبلا از تهاجم هوایی و زمینی اسرائیل در غزه انتقاد کرده و چین نیز این هفته میزبان هیئتی از کشورها بود که خواهان آتش‌بس در غزه بودند.

کشورهای بریکس در مجموع ۴۰ درصد از جمعیت جهان و یک چهارم اقتصاد جهان را تشکیل می‌دهند.

برخی کارشناسان می‌گویند که موضع روز سه‌شنبه بریکس ممکن است کشورهای بیشتری را در محکوم کردن جنگ غزه وادار کند.

با این‌حال برخی دیگر از تحلیل‌گران گفته‌اند که وزن سیاسی ائتلاف به اندازه کافی قابل توجه نیست و تاثیر واقعی بر جهت‌ جنگ اسرائیل و برقراری آتش‌بس ندارد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گفت‌وگوی ویژه
سپړنه
خبرها
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها