تشدید جنگ اسرائیل – حماس؛ آیا متحدان ایران در خاورمیانه آماده جنگ میشوند؟
رویترز نوشت که جنگ اسرائیل و حماس دامنه گستردهتری پیدا کرده و احتمال ورود گروههای متحد ایران به این جنگ را بیشتر کرده است. حماس و جهاد اسلامی به نام «محور مقاومت» طرف اصلی جنگ اسرائیل اند. ایران به اسرائیل هشدار داده در صورت ادامه درگیری، «گروههای مقاومت» وارد جنگ خواهند شد.
سپاه پاسداران ایران روز سهشنبه به اسرائیل هشدار داد اگر حملات خود به غزه را متوقف نکند، منتظر اقدامات بیشتر از سوی گروههای «مقاومت» باشد.
از زمان آغاز این جنگ در پانزدهم میزان (۷ اکتبر) گروه حزبالله لبنان، اقدام به تبادل آتش با نیروهای اسرائیلی کرده و گروههای دیگر تا کنون تنها به تهدید به حمله به منافع امریکا اکتفا کردهاند.
فهرست گروههای مورد حمایت تهران که امکان ورود آنها به جنگ حماس و اسرائیل وجود دارد:
حزبالله لبنان
گروه حزبالله لبنان در سال ۱۹۸۲ توسط سپاه پاسداران با هدف مبارزه با نیروهای اسرائیلی که به لبنان حمله کرده بودند، تاسیس شد. حزبالله به عنوان دشمن قسم خورده اسرائیل، بزرگترین تهدید برای این کشور محسوب میشود.
از زمان حمله حماس به اسرائیل در ۱۵ میزان، حزبالله اقدام به تبادل آتش با نیروهای اسرائیلی کرده که از جنگ سال ۲۰۰۶، این جدیترین رویارویی بین دو طرف محسوب میشود.
در حدود ۱۸ سال گذشته، زرادخانه تسلیحاتی حزبالله بزرگتر شده و تعداد جنگجویان این گروه که به دهها هزار نفر میرسد، به حمایت از بشار اسد، رئیسجمهور سوریه در برابر مخالفانش جنگیدهاند.
علاوه براین، حزبالله گروههای شبهنظامی را در سوریه و عراق آموزش داده و الهامبخش نیروهای دیگری مثل گروه حوثی در یمن بوده است.
شبهنظامیان متحد ایران درعراق
گروههای شبهنظامی شیعی مورد حمایت ایران در عراق پس از تهاجم امریکا به این کشور در سال ۲۰۰۳ به قویترین بازیگران در عراق تبدیل شدهاند. این گروهها که دهها هزار جنگجو دارند، در قالب حشد شعبی، نقش کلیدی در جنگ با گروه دولت اسلامی داعش داشتند که برای مدتی بخشهای بزرگ از عراق اشغال کرده بود.
با تشدید جنگ حماس و اسرائیل، ارتش امریکا میگوید روز چهارشنبه یک حمله پهپادی به نیروهایش در عراق را خنثی کرده است.
گروههای عراقی مورد حمایت ایران به حمایت از بشار اسد در سوریه جنگیدهاند. این گروهها سابقه حمله به نیروهای امریکایی را دارند و ایران به این گروهها آموزش استفاده از پهپادهای جنگی را داده است.
گروههای مورد حمایت ایران در سوریه
از شروع جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ ایران اقدام به ایجاد گروههای شبهنظامی به حمایت از رژیم بشار اسد کرد. این گروهها از شهروندان ایران، عراق، افغانستان، پاکستان و برخی کشورهای دیگر تشکیل شدهاند و نقش موثری در جلوگیری از سقوط دولت بشار اسد داشتند. طبق گزارش رویترز، صدها ایرانی در دفاع از اسد کشته شدند.
نیروهای مورد حمایت ایران در مناطق مختلف از جمله مرز سوریه و عراق و در نزدیکی بلندیهای جولان که در اشغال اسرائیل قرار دارد، مستقر شدهاند.
اسرائیل بارها مواضع این نیروها را در داخل سوریه مورد حمله هوایی قرار داده است.
گروه حوثی یمن
گروه حوثی یمن، دیگر متحد تهران ۱۸ میزان هشدار داد در صورتی که نیروهای امریکایی در جنگ غزه مداخله کنند، این گروه با پهپاد و موشک پاسخ خواهد داد. گروه حوثی از سال ۲۰۱۵ با ائتلاف منطقهای به رهبری عربستان سعودی میجنگد.
این گروه موشکهای با بردبلند در اختیار دارد که بارها با آن به عربستان از جمله تاسیسات نفتی این کشور حمله کرده است.
تهدید در آبهای خلیجفارس
اصطکاک بین ایران و غرب مدتهاست که در آبهای خلیج فارس که بیشتر نفت جهان از طریق آن حمل میشود، جریان داشته است. از سال ۲۰۱۹، یک سری حملات به کشتیرانی در آنجا صورت گرفته است که ایران متهم اصلی است.
ناوگان پنجم امریکا مستقر در بحرین مسئولیت حفاظت از کشتیهای تجاری در این منطقه را بر عهده دارد. نیروی دریایی ایران متشکل از قایقهای تندرو است که توسط سپاه پاسداران رهبری میشود.