سالهای تاریخی در منازعه خونین اعراب و یهودیان
قتل عام یهودیان در آلمان در جریان جنگ جهانی دوم باعث شد تلاشهای بینالمللی برای ایجاد یک کشور مستقل برای یهودیان بیشتر شود. در پی رای سازمان ملل مبنی بر تقسیم سرزمین فلسطین به دو کشور، اسرائیل در ۱۹۴۸ تشکیل شد.
عدم پذیرش این تصمیم از سوی فلسطین و کشورهای عربی، نقطه آغاز درگیریها میان اعراب و اسرائیل تاکنون است.
۱۹۴۸
یک روز پس از اعلام موجودیت اسرائیل، ائتلافی از کشورهای عربی، همراه با جناحهای فلسطینی به نیروهای اسرائیلی حمله کردند که به نام اولین جنگ اسرائیل و اعراب یاد میشود. در پایان اسرائیل کنترول بخش بزرگتری از اراضی فلسطین را به دست آورد. در این زمان حدود ۷۰۰ هزار فلسطینی از سرزمین خود فرار کرده و یا رانده شدند.
۱۹۶۷
جنگ شش روزه میان ائتلافی از دولتهای عربی(مصر، سوریه، اردن و عراق) و اسرائیل در گرفت. اسرائیل در این جنگ در نهایت کنترول نوار غزه، صحرای سینا، کرانه باختری و بینالمقدس را به دست گرفت.
۱۹۷۲
گروهی از فلسطینیها به خوابگاه دهکده المپیک که وزرشکاران اسرائیلی در آن اسکان داده شدهاند، یورش بردند، دو نفر را کشته و ۹ نفر دیگر را گروگان گرفتند. نهایتاً، تمام گروگانها کشته شدند.
۱۹۷۳
ائتلافی از کشورهای عربی به رهبری مصر و سوریه، در روز یوم کیپور، روز مقدس یهودیان، یک حمله غافلگیرکننده به اسرائیل انجام دادند. اسرائیل به کمک متحدان خود، از جمله امریکا توانست حمله آنان را عقب بزند.
۱۹۷۸
توافقنامه صلح موسوم به کمپ دیوید بین مصر و اسرائیل با پادرمیانی امریکا امضا شد. با این توافقنامه، یکسال بعد نیروهای اسرائیلی از شبهجزیره سینا خارج شدند و چارچوبی برای خودمختاری فلسطینیها در کرانه باختری و غزه طرح شد. این توافق نامه مبنای آغاز روابط دیپلوماتیک قاهره و تل آیوو شد.
۱۹۸۷
اولین قیام فلسطینیها موسوم به انتفاضه اول رخ داد که شامل درگیری، اعتراض و نافرمانی مدنی علیه اشغال اسرائیل در کرانه باختری، غزه و در خاک اسرائیل بود. این خیزش سرکوب نظامی اسرائیل را به دنبال داشت. این درگیری چند سال بعد نیز ادامه یافت.
۱۹۹۳
اسرائیل توافقنامه اسلو را در مراسمی در ۱۳ سپتامبر ۱۹۹۳ با یاسر عرفات، رئیس سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) در کاخ سفید امضا کرد. بر مبنای آن، تشکیلات خودگران فلسطین ایجاد شد که هدف آن اعطای حق حاکمیت داخلی به فلسطینیها بود اما با توجه به حضور سربازان اسرائیلی این حق کاملا محقق نشد.
۱۹۹۵
ایزاک رابین، نخست وزیر اسرائیل در این سال به دست یک یهودی افراطی ترور شد که مخالف توافقات صلح با فلسطین از جمله در اسلو بود. مرگ او تظاهراتی با شرکت ۱۰۰ هزار نفر و در حمایت از صلح به همراه داشت.
۲۰۰۰
قیام یا انتفاضه دوم فلسطینیها در پی بازدید آریل شارون، سیاستمدار راستگرا و بعداً نخستوزیر اسرائیل از مجتمعی در اورشلیم، منطقهای که در یهودیت، اسلام و مسیحیت مورد احترام است، آغاز شد. این درگیریها تا ۲۰۰۵ ادامه داشت.
۲۰۰۶
اسرائیل در سال ۲۰۰۵ نیروهای خود را از غزه خارج کرد و گروه فلسطینی حماس در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۰۶ پیروز شد که منجر به تنشهای سیاسی و درگیری مسلحانه با حزب فتح شد، حزبی که کنترل کرانه باختری و تشکیلات خودگردان را به دست داشت. حماس از آن زمان کنترول غزه را در دست دارد.
۲۰۰۷
پس از تسلط حماس بر نوار غزه در سال ۲۰۰۷، اسرائیل یک محاصره ۱۶ ساله را بر این منطقه کوچک و پر جمعیت فلسطینی که محل سکونت ۲ میلیون نفر است، اعمال کرد.
۲۰۰۸
اسرائیل پس از رگبار موشکهای شبهنظامیان فلسطینی، حملات سه هفتهای به غزه را آغاز کرد که بیش از ۱۰۰۰ نفر فلسطینی و ۱۳ اسرائیل در این مدت جان باختند.
۲۰۱۲
اسرائیل احمد جباری، فرمانده نظامی حماس را کشت. به دنبال آن، بیشتر از یک هفته، گروه های شبه نظامی در غزه به اسرائیل راکت زدند و اسرائیل نیز در پاسخ به آن، حملات هوایی به این منطقه انجام داد که در این مدت ۱۵۰ فلسطینی و شش اسرائیلی کشته شدند.
۲۰۱۴
شبه نظامیان حماس سه نوجوان اسرائیلی را که در نزدیکی یک شهرک یهودی در کرانه باختری ربوده شده بود، کشتند که واکنش نظامی اسرائیل را به دنبال داشت. به دنبال آن در درگیری هفت هفتهای، بیش از ۲۲۰۰ فلسطینی در غزه و ۷۳ نفر در اسرائیل کشته شدند.
۲۰۱۷
ایالات متحده اورشلیم را به عنوان پایتخت اسراییل به رسمیت شناخت و اعلام کرد که قصد دارد سفارت امریکا را از تلآویو به اورشلیم منتقل کند. این تصمیم خشم فلسطینیان را برانگیخت.
۲۰۱۸
تظاهرات در غزه در امتداد حصار سیمی در مرز با اسرائیل برگزار شد و آنها به سوی نظامیان اسرائیلی سنگ و بمبهای نفتی پرتاب کردند. سربازان اسرائیل لی به سوی خاک غزه شلیک کردند که در اثر آن بیش از ۱۷۰ معترض کشته شدند.
۲۰۲۲
اسرائیل عملیات نظامی «موج را بشکن» در کرانه باختری آغاز کرد و سال ۲۰۲۲ را به یک سال مرگبار تبدیل شد.
نیروهای اسرائیلی ۱۴۶ فلسطینی را در کرانه باختری کشته و ۲۹ اسراییلی نیز کشته شد.
۲۰۲۲
بنیامین نتانیاهو به عنوان ششمین رییسجمهور اسرائیل آغاز به فعالیت کرد و به قول منتقدان شروع به درهم شکستن هرگونه چشمانداز راهحل دو کشوری کرد.
۲۰۲۳
نیروهای اسرائیلی به شهر جنین فلسطین حمله کردند و ۹ نفر را کشتند. روز بعد یک مرد فلسطینی هفت نفر را در حین نماز در کنیسهای در اورشلیم به قتل رساند. حملات تلافیجویانه شعلهور شد و ادامه یافت.
اسرائیل یک حمله هوایی و زمینی به یک هزار سرباز با پشتیبانی پهپادها علیه اردوگاه پناهجویان در جنین ترتیب داد که منجر به کشته شدن ۱۲ نفر شد.
د
در اکتوبر ۲۰۲۳ اسرائیل پس از حمله شبهنظامیان حماس به این کشور، به طور رسمی اعلام جنگ کرد. در این نبرد که تاکنون نیز ادامه دارد، بیش از ۱۳۰۰ اسرائیلی و بیش از ۲ هزار فلسطینی کشته شدهاند.