وزیر خارجه امریکا: حمله حماس احتمالا برای جلوگیری از روابط اسرائیل و عربستان انجام شده است

هم‌زمان با گمانه‌زنی‌ها درباره علت حملات بی‌سابقه حماس به خاک اسرائیل، آنتونی بلینکن روز یکشنبه گفت که یکی از انگیزه‌های این گروه در این حملات، احتمالاً ایجاد اختلال در گفت‌وگوهای عربستان و اسرائیل برای آغاز روابط دیپلوماتیک است.

حماس روز شنبه بزرگترین حملات و نفوذ در خاک اسرائیل را انجام داد که در تاریخ این کشور بی‌سابقه توصیف شده است. بنا به گزارش نیویارک‌تایمز، گفته می‌شود که دستکم ۶۰۰ اسرائیلی در حملات حماس جان باختند.

بلینکن روز یکشنبه به تلویزیون سی‌ان‌ان گفت: «تعجب نمی‌کنم اگر یکی از انگیزه‌های [حماس] تلاش برای اختلال در روند نزدیک‌شدن عربستان سعودی و احتمالا کشورهای دیگر به اسرائیل بوده باشد.»

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل ماه گذشته گفت که به باور او، کشورش در آستانه صلح با عربستان است که می‌تواند وضعیت در خاورمیانه را در دگرگون کند.

امریکا گفته است که روند عادی‌سازی روابط میان تل‌آیوو و ریاض به رغم حملات روز شنبه حماس ادامه پیدا کند. جان فاینر، معاون مشاور امنیت ملی امریکا روز یکشنبه به فاکس نیوز گفت که « به باور ما هر دو کشور در برقراری احتمالی روابط دیپلوماتیک منافعی نهفته دارند.»

با این حال، به باور شماری از تحلیلگران خاورمیانه عملی شدن این خواست دستکم در کوتاه مدت برای اسرائیل و عربستان دشوار است، به خصوص اگر اسرائیل برای توبیخ حماس و آزاد کردن شهروندان و سربازان ربوده شده‌اش که دستکم ۱۰۰ نفر تخمین زده می‌شود، عملیات گسترده‌ای را در غزه آغاز کند.

عباس هنیه، یکی از رهبران ارشد حماس روز شنبه به کشورهای عربی که مایل به برقراری روابط با اسرائیل هستند گفت که اسرائیل از آنها در بدل روابط دیپلوماتیک حمایت کرده نمی‌تواند.

هنیه گفت که «تمام موافقتنامه‌های عادی‌سازی روابط با اسرائیل منازعه[فلسطین] را حل نمی‌تواند.»

منابع معتبر گزارش دادند که عربستان خواستار دریافت ضمانت‌های امنیتی از امریکا و تسهیل زمینه ایجاد دولت فلسطینی در بدل آغاز روابط دیپلوماتیک با اسرائیل است. با این حال، مشخص نیست که سعودی چقدر بر خواست تشکیل دولت فلسطینی به عنوان شرط اساسی عادی‌شدن روابط پافشاری خواهد کرد.