زنان فوتبالیست افغانستان به خاطر محرومیت از رقابت‌های جهانی به فیفا شکایت کردند

روزنامه نیویورک تایمز گزارش داد که زنان فوتبالیست افغانستان به دلیل عدم تایید توسط فدراسیون فوتبال افغانستان از سوی فیفا نیز به رسمیت شناخته نشده‌اند. ورزشکاران زن افغانستان با درج شکایت رسمی از فیفا خواسته‌اند تا حق آن‌ها را برای نمایندگی تیم ملی افغانستان تضمین کند.

خالده پوپل یکی از مربیان تیم فوتبال زنان افغانستان به نیویورک تایمز گفت که هدف تیم زنان افغانستان که اکنون در تبعید به سر می‌برند بازگشت به بازی زیر چتر فیفا است. او گفته به همین دلیل برای رسیدن به این هدف چندین ایمیل به مقامات فیفا ارسال کرده و از آن‌ها برای بازگرداندن تیم افغانستان کمک خواسته است اما ماه‌هاست که از سوی آن‌ها جوابی دریافت نکرده است.

خانم پوپل همچنین گفته که ماه گذشته یک شکایت رسمی به فیفا ارسال کرده و در آن نوشته است که باید به حق همه مربیان و بازیکنان در رقابت‌ها احترام گذاشته شود و فیفا مسئولیت دارد که حق آنان را برای نمایندگی افغانستان، حتی در تبعید، تضمین کند. این بازیکن گفته است که چندین بازیکن و عضو سابق تیم ملی نیز برای رسیدگی به این خواسته‌شان به فیفا شکایت کرده‌اند.

در همین حال فیروز مشعوف، سخنگوی فدراسیون فوتبال افغانستان به نیویورک تایمز گفته که فدراسیون افغانستان نمی‌تواند کمکی انجام دهد زیرا به باور او، تیم ملی زنان با فرار بازیکنان و کمیته فوتبال زنان از کشور منحل شده است.

به گفته آقای مشعوف حدود ۵۰ تیم فوتبال زنان در سطوح جوان و باشگاهی نیز از هم پاشیده‌اند.

او گفت که فدراسیون هنوز در مورد آینده فوتبال زنان با طالبان صحبت نکرده است، زیرا "وضعیت حقوق انسانی و اجتماعی زنان در افغانستان خوب نیست." وی افزود که فیفا باید وارد عمل شود تا اتفاقی بیافتد.

نیویورک تایمز می‌نویسد که بازیکنان افغانستان و برخی از فعالان حقوق بشر از جمله مینکی وردن، مدیر ابتکارات جهانی در دیده‌بان حقوق بشر، می‌گویند که این اتفاق نمی‌تواند به زودی رخ دهد.

به گفته خانم وردن تیم ملی بزرگ‌سالان مردان افغانستان که حتی جواز حضور در جام جهانی را نداشته همراه با سایر تیم‌های ملی افغانستان از جمله تیم‌های پسران زیر ۱۴ سال به بازی‌های بین‌المللی خود ادامه دادند در حالی بخش زنان در این رقابت‌ها کاملا منحل شد.

فریبا رضایی که در بازی‌های ۲۰۰۴ آتن به‌ عنوان یکی از دو زن اول المپیک افغانستان شرکت کرد، در یک مصاحبه تلفنی به نیویورک تایمز گفته است که کمیته بین‌المللی المپیک و فیفا بحران انسانی را که در افغانستان در حال وقوع است، نادیده می‌گیرند.

او که اکنون در کانادا به سر می‌برد تاکید کرده که هفته گذشته، طالبان مردم از جمله زنان را در داخل ورزشگاه‌ها لت و کوب کرده‌اند. او افزوده است که ده‌ها ورزشکار زن در افغانستان به او گفته‌اند که طالبان به دنبال زنان ورزشکار هستند تا بتوانند آنها را مجازات کنند. او گفت که طالبان وقتی یک زن جودوکار را با قنداق تفنگ زدند و سپس او را رها کردند تا بقیه با دیدن او دیگر جرأت نکنند ورزش کنند.

سازمان دیده‌بان حقوق بشر از کمیته بین‌المللی المپیک خواسته است تا به دلیل منع زنان و دختران از شرکت در باشگاه‌‌های ورزشی و حضور آن‌ها در بازی‌ها به افغانستان تحت حاکمیت طالبان اجازه شرکت در مسابقات المپیک داده نشود و عضویت آن را تعلیق کند.

به گفته این سازمان حقوق بشری، محرومیت زنان از ورزش، یک نابرابری آشکار در برخورداری از فرصت‌ها، نقض منشور المپیک و قوانین خود فیفا است که عدم تبعیض را در ورزش الزامی کرده است.

دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید که فیفا هم اکنون این قدرت را دارد تا فدراسیون فوتبال افغانستان را به دلیل محرومیت دختران و زنان به حالت تعلیق در بیاورد و برای فراهم کردن زمینه رقابت‌های ورزشی برای دختران و زنان بتوانند طالبان را دور بزند.

در همین حال کمیته بین‌المللی المپیک روز سه‌شنبه به طالبان هشدار داد که اگر زنان در افغانستان اجازه ورزش نداشته باشند، این کمیته ممکن است همکاری‌اش با افغانستان را پیش از المپیک سال ۲۰۲۴ متوقف کند.

این کمیته خواستار اشتراک ورزشکاران زن از داخل افغانستان در مسابقات بین‌المللی شده است.

کمیته بین‌المللی المپیک اعلام کرده که حمایت آن از کمیته المپیک افغانستان در صورتی ادامه پیدا می‌کند که زنان اجازه ورزش و سهمی در مدیریت ورزش داشته باشند.

همچنین، این کمیته گفته است که تیم افغانستان در رویدادهای بین‌المللی نباید فقط متشکل از ورزشکارانی باشد که خارج از این کشور زندگی می‌کنند، بلکه ورزشکاران داخل کشور نیز اجازه شرکت در این مسابقات را داشته باشند.