طالبان در نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل در باکو شرکت میکند
سخنگوی وزارت خارجه طالبان اعلام کرد که هیئت این گروه در نشست سازمان ملل درباره تغییرات اقلیمی در باکو شرکت میکند. پس از به قدرت رسیدن طالبان، این اولینبار است که نمایندگان طالبان در نشست تغییرات اقلیمی ملل متحد حضور مییابند. این نشست از ۱۱ تا ۲۲ نوامبر در باکو برگزار میشود.
عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه روز شنبه به خبرگزاری فرانسه گفت که هیئت طالبان در این اجلاس که روز دوشنبه آغاز میشود، حضور خواهند داشت.
نشست تغییرات اقلیمی یکی از مهمترین رویدادهای سالانه سازمان ملل است و هنوز مشخص نیست که هیئت طالبان در چه سطحی شرکت خواهد کرد.
طبق برخی گزارشها، هیئت طالبان به عنوان ناظر در این نشست حضور خواهند داشت.
پس از به قدرت رسیدن طالبان در سال ۲۰۲۱، هیچ کشوری رژیم طالبان را به رسمیت نشناخته است. طالبان طی سه سال گذشته تلاش کرده تا در نشستهای بینالمللی تغییرات اقلیمی مشارکت داشته باشد. مقامات این گروه تأکید کردهاند که «مسائل سیاسی» نباید مانع حضور آنان در این نشستها شود.
افغانستان یکی از آسیبپذیرترین کشورهای جهان در برابر تغییرات اقلیمی است. پیش از به قدرت رسیدن طالبان، افغانستان یکی از امضاکنندگان توافقنامه پاریس در سال ۲۰۱۵ بود که بر کاهش انتشار گازهای گلخانهای و جلوگیری از تغییرات اقلیمی جهانی تأکید دارد.
مطیعالحق خالص، رئیس اداره حفاظت از محیط زیست طالبان تاکید کرده که «تغییرات اقلیمی باید به عنوان یک موضوع بشردوستانه در نظر گرفته شود و نباید تحت تأثیر مسائل سیاسی قرار گیرد.»
جمهوری آذربایجان که میزبان این نشست است، اخیراً روابط خود را با طالبان گسترش داده و در فبروری ۲۰۲۴ سفارت خود را در کابل بازگشایی کرد، هرچند که هنوز رژیم طالبان را به رسمیت نمیشناسد.
افغانستان در سال جاری خورشیدی با سیلاب مرگباری مواجه شد. در اثر بارندگیهای شدید در ولایات شمالی، شرقی و مرکزی کشور، دهها نفر کشته و هزاران جریب زمین و صدها رأس دام از بین رفتند.
افغانستان همچنین در سه سال گذشته چندین زمین لرزه ویرانگر را پشت سرگذاشته است.
فقر و بحرانهای محیط زیستی از جمله خشکسالیهای شدید، افغانستان را با تهدیدات جدی روبهرو کرده است. پس از روی کار آمدن طالبان، این کشور از شرکت در بسیاری از نشستهای بینالمللی، بهویژه نشستهای مرتبط با تغییرات اقلیمی، کنار گذاشته شده است.