رهبران اروپایی خواستار پایان وابستگی اروپا به حمایت نظامی امریکا شدند
حدود ۵۰ مقام ارشد اروپایی پنجشنبه اعلام کردند پایان وابستگی دفاعی اروپا به توان نظامی امریکا، مستلزم افزایش قدرت دفاعی این قاره است. بازگشت دونالد ترامپ به قدرت که به خروج از ناتو تهدید کرده، بسیاری از رهبران اروپایی را بار دیگر نگران کرده است.
رهبران اروپایی روز پنجشنبه در نشست جامعه سیاسی اروپا در بوداپست، پایتخت هنگری، روابط اروپا و ایالات متحده را مورد ارزیابی مجدد قرار دادند. آنها امیدوارند که دومین دور ریاست جمهوری ترامپ با تنشهای کمتری با اروپا همراه باشد.
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه خطاب به رهبران اروپا در این نشست گفت: «او (ترامپ) از سوی مردم امریکا انتخاب شد. او از منافع امریکا دفاع خواهد کرد. نقش رهبران اتحادیه اروپا این نیست که درباره انتخابات نظر بدهند که آیا این انتخابات خوب است یا نه. سوال اینجاست که آیا ما حاضریم از منافع اروپا دفاع کنیم؟ این تنها مسئله و اولویت ماست.»
شعار اصلی ترامپ چه در دور اول انتخابات ریاست جمهوری و چه در طول کارزارهای انتخاباتی او «نخست امریکا» بوده است. از دید ترامپ منافع امریکا بر منافع دیگر متحدان این کشور ترجیح دارد.
حالا مکرون، از اعضای عمده ناتو، منافع اروپا را اولویت رهبران این قاره خوانده است. در همان حال، سایر رهبران اروپا نیز بارها خواهان افزایش هزینههای دفاعی اروپا شدهاند.
ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود، از ۲۰۱۷ الی ۲۰۲۱، متحدان اروپایی ناتو را به شدت تحت فشار قرار داد تا دو درصد یا بیشتر از تولید ناخالص داخلی خود را برای بودجه نظامی هزینه کنند و کمتر به توان نظامی ایالات متحده متکی باشند.
مارک روته، دبیرکل ناتو با تکرار درخواست ترامپ گفت که اکنون هزینه دفاعی اعضای اروپایی ناتو از سقف دو درصد عبور کرده است.
چارلز میشل، رئیس شورای اروپا نیز تاکید کرد که قاره اروپا باید کمتر به ایالات متحده وابسته باشد.
میشل گفت: «ما باید آقای سرنوشت خود باشیم. نه به خاطر دونالد ترامپ یا کامالا هریس، بلکه به خاطر فرزندان مان.»
کیریاکوس میتسوتاکیس، نخستوزیر یونان هم در این نشست گفت: «زمان آن رسیده است که از ساده لوحی جیوپولتیک خود بیرون شویم و درک کنیم که برای مقابله با چالشهای بزرگ باید منابع بیشتری را اختصاص دهیم. اینجا مسئله دفاع از اروپا مطرح است.»
ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی خود از جنگ تجاری با اروپا تا خروج از ناتو و کاهش حمایت از اوکراین در جنگ با روسیه مطرح کرده است. اگر ترامپ به این وعدههای خود عمل کند، پیامدهای شگرفی برای اروپا دارد.
در حال حاضر، رهبران اروپایی امیدوارند که بازگشت ترامپ به کاخ سفید، نویدبخش روابط هموارتر باشد.
دبیرکل ناتو که در اولین دوره ریاست جمهوری ترامپ نخستوزیر هالند بود، گفت: «چهار سال با او خیلی خوب کار کردم. او در مورد آنچه که میخواهد بسیار شفاف است. او میفهمد که برای رسیدن به مواضع مشترک باید با یکدیگر تعامل کنیم. فکر میکنم که ما میتوانیم این کار را انجام دهیم.»
مارک روته، دبیرکل ناتو هنگام ورود به نشست بوداپست گفت: «روسیه در ازای کمک کوریای شمالی در جنگ علیه اوکراین، آخرین فناوری را به این کشور تحویل میدهد. این نه تنها برای اعضای اروپایی ناتو، بلکه برای ایالات متحده نیز یک تهدید است.»
ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی گفت که در صورت انتخاب مجدد، جنگ در اوکراین را که اکنون در سومین سال آن قرار دارد، در یک روز پایان خواهد داد. اوکراین و بسیاری از حامیان اروپایی این کشور نگرانند که این سخنان ترامپ به معنای صلح با شرایط مطلوب برای ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه و تسلیم قلمرو اوکراین به روسیه باشد.
متحدان اروپایی امریکا در ناتو امیدوارند ترامپ را متقاعد کنند که اگر میخواهد به مذاکرات صلح کمک کند، باید این مذاکرات از موضع قدرت برای اوکراین انجام شود.