سازمان ملل می‌گوید بازسازی غزه تحت محاصره، ۳۵۰ سال طول می‌کشد

کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل در گزارشی اعلام کرد اگر غزه در محاصره اسرائیل بماند، بازسازی این منطقه ممکن است ۳۵۰ سال طول بکشد. سازمان ملل بر اساس عکس‌های ماهواره‌ای تخمین زده که حدود یک چهارم ساختمان‌های غزه ویران شده‌اند.

همچنین، بیش از ۶۶ درصد ساختمان‌ها، از جمله بیش از ۲۰۰ و ۲۷ هزار واحد مسکونی، آسیب دیده‌اند.

کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل در گزارشی که روز گذشته منتشر شد، اعلام کرد که اگر جنگ فردا پایان یابد و غزه به وضعیت موجود قبل از حمله اکتبر ۲۰۲۳ حماس بازگردد، ممکن است ۳۵۰ سال طول بکشد تا اقتصاد آسیب دیده آن به سطح قبل از جنگ بازگردد.

قبل از جنگ، غزه تحت محاصره اسرائیل و مصر بود که پس از تسلط حماس بر این باریکه در سال ۲۰۰۷ اعمال شد. چهار جنگ و اختلافات قبلی بین حماس و تشکیلات خودگردان فلسطینی در کرانه باختری نیز بر اقتصاد غزه تاثیر گذاشت.

اما جنگ کنونی باعث تخریب گسترده در سراسر قلمرو غزه شده است؛ بسیاری از محله‌ها از بین رفته و جاده‌ها و زیرساخت‌های حیاتی ویران شده‌اند. در فردای آتش‌بس، قبل از شروع بازسازی، باید کوه‌هایی از آوار و پوشیده از اجساد در حال تجزیه و مهمات منفجر نشده پاکسازی شوند.

در گزارش تازه سازمان ملل آمده است: «اگر روند رشد سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۲۲ با متوسط ​​نرخ رشد ۰.۴ درصدی بازگردد، ۳۵۰ سال طول می کشد تا غزه به سطح تولید ناخالص داخلی سال ۲۰۲۲ بازگردد.»

طبق این گزارش، بازگشت غزه به وضعیت عادی منوط به لغو محاصره این منطقه است. اسرائیل حماس را مسئول مشکلات غزه می‌داند می‌گوید و این محاصره برای جلوگیری از قاچاق اسلحه توسط حماس ضروری است.

دنی دانون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، در واکنش به این گزارش گفت: «تا زمانی که مردم غزه همچنان در اشغال حماس هستند، آینده‌ای برای مردم غزه وجود ندارد.»

قبل از بازسازی، باید کوه‌های آوار پوشیده از اجساد در حال تجزیه و مهمات منفجر نشده پاکسازی شوند
قبل از بازسازی، باید کوه‌های آوار پوشیده از اجساد در حال تجزیه و مهمات منفجر نشده پاکسازی شوند

۳۵۰ سال؛ محاسبه یا پیش‌بینی؟

رامی الازه، نویسنده این گزارش گفت که این محاسبه بر اساس کاهش اقتصاد در طول هفت ماه اول جنگ، و مدت زمان لازم برای بازگرداندن آن با نرخ رشد تولید ناخالص داخلی غزه از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۲۲ استوار است. تولید ناخالص داخلی، مجموع کل کالاها و خدمات تولید شده در یک کشور یا منطقه است.

الازه گفت: «پیام این (گزارش) این است که بهبود در غزه به شرایطی بستگی دارد که به احیا و بهبود وضع منطقه اجازه بدهد. ما نمی‌گوییم که ۳۵۰ سال طول می‌کشد تا غزه بهبود یابد، زیرا این بدان معناست که غزه هرگز بهبود نخواهد یافت.»

بانک جهانی در پایان ماه جنوری خسارت جنگ غزه را ۱۸.۵ میلیارد دالر، معادل مجموع تولیدات اقتصادی کرانه باختری و غزه در سال ۲۰۲۲، تخمین زده بود. این ارزیابی از خسارت قبل از عملیات زمینی شدیدا ویرانگر اسرائیل، از جمله در شهر مرزی جنوبی رفح بود.

گزارش تازه سازمان ملل می‌گوید که حتی در خوش‌بینانه‌ترین سناریو، با نرخ رشد پیش‌بینی‌شده ۱۰ درصد، بهبود غزه همچنان ده‌ها سال طول می‌کشد.

در این گزارش آمده است: «با فرض عدم عملیات نظامی، آزادی جابجایی کالاها و افراد و سطح قابل توجه سرمایه‌گذاری و رشد جمعیت ۲.۸ درصدی در سال، برآورد می‌شود که تولید ناخالص داخلی سرانه غزه تا سال ۲۰۵۰ به سطح ۲۰۲۲ خود باز خواهد گشت».

جنگ غزه یک سال پیش در پی حمله مرگبار حماس به جنوب اسرائیل شروع شد. در آن حمله طبق آمار رسمی اسرائیل، ۱۲۰۰ نفر کشته و حدود ۲۵۰ نفر به گروگان گرفته شدند.

طبق گزاش وزارت بهداشت غزه،‌ از شروع جنگ تا کنون بیش از ۴۲ هزار فلسطینی کشته شده‌اند که بیش از نصف آن‌ها زنان و کودکان هستند. در همان حال، حدود ۹۰ درصد جمعیت ۲.۳ میلیونی غزه از خانه‌‌های شان آواره شده و در کمپ‌ها پناه برده‌اند.